18
Februar

HTIO DA UDA MALOLJETNU KĆERKU SAMO DA BI SPASIO OBRAZ ZBOG ZGAŽENE KRAVE

Published in Svijet

Policija spriječila vjenčanje u posljednjem trenutku.

 

Ilustracija
 

Jedan otac u indijskoj državi Mahda Pradeš bio je prinuđen da uda svoju maloljetnu kćerku kako bi “spasio obraz” jer je zgazio kravu.

Kako je krava sveta životinja u Indiji, otac je morao da okaje grijehe i spasi selo nedaća tako što će svoju kćerku “prinijeti kao žrtvu” i udati je. Srećom, policija je saznala za ovaj suludi čin i na vrijeme spriječila vjenčanje, prenosi Indian Exspress.

U Indiji je običaj da se kazne oni koji ubiju kravu tako što krivca okupaju u rijeci Gang, ili ga natjeraju da napravi feštu za čitavo selo.

 

Nekada zahtijevaju i da krivac naredi udaju najmlađe kćerke, bez obzira na to koliko ima godina, jer vjernici smatraju da je to jedini način da se krivac, ali i čitavo selo “očiste od grijeha”.

B. D. je pokušao da uradi prva dva, ali su seljani od njega zahtijevali da preda kćerku i uda je.

B. D. je slučajno udario tele motociklom prije nekoliko mjeseci i priznao je “strašan zločin”. On se ponudio da se okupa u rijeci Gang i da pripremi gozbu za sve komšije iz sela, ali mještani za to nisu htjeli ni da čuju, već su bili izričiti i zahtijevali su od njega da uda najmlađu kćerku.

Vjenčanje je trebalo da se obavi prošlog petka, srećom, neko je javio policiji i vjenčanje je spriječeno u posljednjem trenutku.

Kada je policija upala u selo otac je uporno tvrdio da je djevojčica punoljetna, te je rekao da policija nema šta da se miješa.

Međutim, kako je neuk i nepismen nikako nije mogao da dokaže da je dijete punoljetno. Papir koji je gurnuo policajcima u ruke bila je zapravo djetetova krštenica u kojoj je navedeno da je djevojčica rođena 1. januara 2007. godine, što znači da ima svega 13 godina.

  • Cijelo selo se sjatilo da prisustvuje ceremoniji, čak su došli i rođaci iz okolnih sela. Čekao se samo dolazak mladoženje. Srećom, policija je na vrijeme reagovala – rekla je portparolka Organizacije za zaštitu žena u Indiji.

Istočna Bosna