11
Februar

IRAN OBILJEŽAVA 41. GODIŠNJICU ISLAMSKE REVOLUCIJE

Published in Svijet

Na desetine hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana i drugih gradova u utorak ujutro kako bi obilježili 41. godišnjicu Islamske revolucije dok se u pozadini nalaze sve napetije tenzije sa Sjedinjenim Državama.

 


 
 

Državna TV stanica prikazala je snimke skupova u najmanje desetak gradova izvan prijestolnice, uključujući Mashhad, Ahvaz i Kerman, a demonstranti su držali transparente s natpisima “Smrt Americi” i “Smrt Izraelu”, piše Reuters.

 

Obraćajući se okupljenim u Teheranu, predsjednik Irana Hassan Rouhani je rekao da su dešavanja u mjesecu februaru 1979. godine, prije tačno 41 godinu, dokazali da je “Božja volja manifestirana u volji ove velike nacije da odredi svoju vjeru.”

 

Rouhani je podvukao u svom govoru da je iranska Islamska revolucija bila izbor koji je narod napravio i da do nje ne bi došlo da je narod mogao birati svoje vođe prije toga, javila je IRNA.

 

 

Rekao je da želi objasniti novoj generaciji iranske mladeži koji bi mogli imati pitanja o razlozima revolucije u Iranu zašto se nacija odlučila pokrenuti revoluciju i srušiti režim šaha.

 

Desetodnevno razdoblje od povratka imama Khomeinija iz Pariza u Teheran 1. februara 1979. do pobjede revolucije 11. februara obilježava se u Iranu svake godine i naziva se desetodnevnim fadžrom (zora).

 

Ovogodišnja 41. godišnjica islamske revolucije podudara se sa 40. danom od ubistva generala Soleimanija u američkom zračnom napadu u Iraku.

 

Iranci iz svih struktura života su u utorak ujutro izašli na ulice kako bi održali skupove širom zemlje povodom 41. godišnjice pobjede Islamske revolucije.

 

Iranci u glavnom gradu Teheranu i više od 1.000 drugih iranskih gradova kao i 4.000 sela prisustvuju skupovima, noseći iranske zastave i transparente u znak podrške Islamskoj Republici.

 

Visokorangirani iranski zvaničnici, među kojima su čelnici svih ogranaka vlasti, kao i članovi svih političkih partija, parlamentarci i vojni zvaničnici učestvuju u obilježavanju godišnjice.

 

Iran je bio nadomak sukoba sa Sjedinjenim Državama prošlog mjeseca nakon što su američke bespilotne letjelice ubile vrhovnog iranskog vojnog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu 3. januara, što je potaklo Iran da uzvrati višestrukim raketnima napadima na američke baze u Iraku.

 

Napetosti su porasle između Irana i Sjedinjenih Država nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma s Iranom 2018. godine i ponovno nametnuo sankcije u namjeri da izvrši pritisak na Teheran kako bi pregovarali o njegovom programu balističkih raketa i odnosima s regionalnim posredničkim grupama.

 

Rakete su postavljene kao demonstracija vojne moći u sklopu proslave godišnjice, prenosi novinska agencija Tasnim.

 
 
 

Istočna Bosna