Print this page
10
Februar

MILIJARDER IZ HONG KONGA DONIRAO 18 MILIONA DOLARA GRADU WUHANU

Published in Svijet

Najbogatija osoba u Hong Kongu donirala je gotovo 18 miliona dolara pomoći kineskom gradu Wuhanu za borbu s smrtonosnim korona virusom (2019-nCoV).

 


 
 

Kako piše list “The Straits Times”, fondacija 91-godišnjeg biznismena Li Ka Shinga je gradu Wuhanu donirala 17,87 miliona dolara, a novac će biti raspoređen preko Crvenog krsta Kine.

 

Osim toga, fondacija je osigurala sredstva i za kupovinu medicinske opreme za zdravstvene radnike u Hong Kongu i Wuhanu.

 

Procjenjuje se da bogatstvo Li Ka Shinga iznosi oko 28,3 milijardi dolara.

 

 

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopštila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata preminulo 97 zaraženih osoba, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 909, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

Navodi se i da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 40.171 pacijenta, među kojima je 6.500 u kritičnom stanju.

 

Samo u protekla 24 sata potvrđen je najmanje 3.061 novi slučaj zaraze virusom. Pod nadzorom je 187.518 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

 

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.