Print this page
10
Februar

OLUJA CIARA SVOM SNAGOM POGODILA BRITANIJU I SJEVERNU EVROPU: ODLOŽENI AVIONSKI I ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Published in Svijet

Oluja Ciara pogodila veliku Britaniju i sjevernu Evropu, sa olujnim udarima vjetra i obilnom kišom. Odloženi avionski i željeznički saobraćaj. Zatvorene i luke.

 

 

Vlasti zemalja pozvale su građane da ostanu u kućama i zatvorenim prostorima, podalje od drveće i grana koje padaju, prenosi AP.

Oluja, nazvana po britanskoj meteorološkoj službi, donijela je širom zemlje jake udare vjetra od oko 150 kilometara na sat na Bijelom ostrvu i sela Aberdaron na sjeveru Velsa, a pojedine plaže i stjene potpuno su nestale u velikim talasima.

Meteorološka služba je izdala u Velikoj Britaniji više od 250 upozorenja od poplava, a upozoreni su i građani i turisti da izbjegavaju prilaze vodi radi pravljenja selfija.

 

Stanovnici jednog grada na sjeverozapadu Engleske pokušavaju da zaštite svoje kuće od poplave zbog porasta nivoa rijeke Eden koja je izašla iz svog korita.

Najmanje 10 britanskih željezničkih kompanija izdalo je upozorenje putnicima da ne putuju, dok je 20 kompanija saopštilo da se očekuju kašnjenja.

Kako vjetar je oštetio električne kablove, brojne željezničke pruge zakrčene su sa granjem koje je na njih palo, a iako radnici na železnici planiraju da rade cijele noći da bi se problemi otklonili, mogu se očekivati velike gužve u ponedjeljak ujutru.

Pojedini letovi su otkazani sa londonskih aerodroma, a na aerodromu Hitrou nekoliko avio-kompanija je konsolidovalo letove kako bi se broj otkazanih letova smanjio. Kompanija britiš ervejz ponudila se da ponovo rezerviše letove korisnicima domaćih i letova po Evropi na aerodromima Hitrou, Getvik i London siti.