Print this page
09
Februar

REKLI SU DA JOJ JE MOZAK MRTAV, SEDAM MJESECI KASNIJE PROBUDILA SE IZ KOME

Published in Svijet

Oporavak od teških bolesti traje dugo, ali sudbina 31-godišnje žene iz SAD-a primjer je da ne treba gubiti nadu bez obzira na ozbiljnost zdravstvenih problema. Kertisha Brabson je prve tegobe imala tokom ljeta 2018. godine. Osjetila je malaksalost, anksioznost i otežan govor.

 


 
 

Nisam znala šta se događa s mojim tijelom. Nešto nije bilo u redu, ali nisam prepoznala o čemu je riječ – kaže Kertisha.

 

Primljena je u bolnicu bez dijagnoze. Ubrzo je počela doživljavati napade, a nakon nekoliko dana pala je u komu.

 

  • Njeno stanje se pogoršavalo pred mojim očima. Izgledalo je traumatično jer nisam mogla pomoći svom djetetu – objašnjava Kertishina majka Kertease Williams.

Liječnici s klinike u Clevelandu konstatirali su da Kertisha boluje od encefalitisa anti-NMDA receptora. Riječ je o autoimunoj bolesti koja napada mozak.

 

 
  • Plakala sam svake noći jer sam se bojala da ću izgubiti dijete. Nisam znala hoćemo li se zajedno vratiti kući – kaže majka Kertease.

Prolazili su dani i mjeseci, a Kertisha je i dalje bila u komi. Broj napada povećao se na 20 dnevno. Kertease kaže da se njena kći liječila u nekoliko zdravstvenih ustanova, a određeno vrijeme provela je i u domu za starije osobe.

 

  • Govorili su da isključim aparate jer je njen mozak mrtav. Nikada to ne bih napravila – objašnjava Kertease.

Odlučila je prebaciti Kertishu u medicinski centar Sveučilišta Wexner, Ohio. Brigu o njenom zdravlju preuzeo je tim neurologa.

 

  • Nismo odustajali”, kaže doktorica Shraddha Mainali, članica tima liječnika koji se tokom četiri mjeseca borio za Kertishin oporavak.

Disala je pomoću aparata i cijelo vrijeme živjela na infuziji. Primala je imunosupresivne lijekove i steroide koji se koriste u liječenju encefalitisa. Liječnici su pokušavali smanjiti broj napada koji su ugrožavali Kertishino stanje.

 

  • Molila sam Boga da sačuva Kertishu, a meni pošalje znak da će sve biti u redu – prisjeća se Kertease teškog razdoblja.

Napokon, Kertisha se probudila iz sedmomjesečne kome.

 

  • Bila sam šokirana i zgrožena što sam spavala sedam mjeseci, a onda sam se iznenada probudila – kaže Kertisha, a prenosi Fox8.

U početku nije prepoznala članove porodice, ali se stanje poboljšavalo iz dana u dan. Nakon razdoblja rehabilitacije od četiri mjeseca napustila je bolnicu.