09
Februar

REKLI SU DA JOJ JE MOZAK MRTAV, SEDAM MJESECI KASNIJE PROBUDILA SE IZ KOME

Published in Svijet

Oporavak od teških bolesti traje dugo, ali sudbina 31-godišnje žene iz SAD-a primjer je da ne treba gubiti nadu bez obzira na ozbiljnost zdravstvenih problema. Kertisha Brabson je prve tegobe imala tokom ljeta 2018. godine. Osjetila je malaksalost, anksioznost i otežan govor.

 


 
 

Nisam znala šta se događa s mojim tijelom. Nešto nije bilo u redu, ali nisam prepoznala o čemu je riječ – kaže Kertisha.

 

Primljena je u bolnicu bez dijagnoze. Ubrzo je počela doživljavati napade, a nakon nekoliko dana pala je u komu.

 

  • Njeno stanje se pogoršavalo pred mojim očima. Izgledalo je traumatično jer nisam mogla pomoći svom djetetu – objašnjava Kertishina majka Kertease Williams.

Liječnici s klinike u Clevelandu konstatirali su da Kertisha boluje od encefalitisa anti-NMDA receptora. Riječ je o autoimunoj bolesti koja napada mozak.

 

 
  • Plakala sam svake noći jer sam se bojala da ću izgubiti dijete. Nisam znala hoćemo li se zajedno vratiti kući – kaže majka Kertease.

Prolazili su dani i mjeseci, a Kertisha je i dalje bila u komi. Broj napada povećao se na 20 dnevno. Kertease kaže da se njena kći liječila u nekoliko zdravstvenih ustanova, a određeno vrijeme provela je i u domu za starije osobe.

 

  • Govorili su da isključim aparate jer je njen mozak mrtav. Nikada to ne bih napravila – objašnjava Kertease.

Odlučila je prebaciti Kertishu u medicinski centar Sveučilišta Wexner, Ohio. Brigu o njenom zdravlju preuzeo je tim neurologa.

 

  • Nismo odustajali”, kaže doktorica Shraddha Mainali, članica tima liječnika koji se tokom četiri mjeseca borio za Kertishin oporavak.

Disala je pomoću aparata i cijelo vrijeme živjela na infuziji. Primala je imunosupresivne lijekove i steroide koji se koriste u liječenju encefalitisa. Liječnici su pokušavali smanjiti broj napada koji su ugrožavali Kertishino stanje.

 

  • Molila sam Boga da sačuva Kertishu, a meni pošalje znak da će sve biti u redu – prisjeća se Kertease teškog razdoblja.

Napokon, Kertisha se probudila iz sedmomjesečne kome.

 

  • Bila sam šokirana i zgrožena što sam spavala sedam mjeseci, a onda sam se iznenada probudila – kaže Kertisha, a prenosi Fox8.

U početku nije prepoznala članove porodice, ali se stanje poboljšavalo iz dana u dan. Nakon razdoblja rehabilitacije od četiri mjeseca napustila je bolnicu.

Istočna Bosna