07
Februar

ZBOG KORONAVIRUSA: MODNE KOMPANIJE PREBACUJU PROIZVODNE POGONE IZ KINE

Published in Svijet

Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

 


Pixabay
 

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedeće sedmice ili duže po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

 

Epidemija koronavirusa vraća evropske kompanije u Tursku

 

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke evropske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

 
  • Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekoliko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj – tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini bude obustavljena na duže vrijeme, navodi Reuters, prenosi Hina.

 

U Kini se povećali troškovi, u Turskoj pada lira

 

Turska je po Karasuovim riječima već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

  • Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke evropske kompanije (već) su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe – tvrdi.
  • Kina izvozi odjeću u vrijednosti nekih 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara – procjenjuje on.

Imaju kapaciteta za nove narudžbe

 

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

  • Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj – kaže on.
Last modified on petak, 07 Februar 2020 18:30

Istočna Bosna