24
Januar

MOŽE NA BALKAN: NIJEMCI NE ZNAJU ŠTA ĆE SA DIZELAŠIMA

Published in Svijet

U Njemačkoj dizel-vozila vrtoglavo gube cijenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje u gradu. “Euro 5” dizeli odavno ne mogu da se prodaju, a sada je stala prodaja i “euro 6” polovnjaka.

 

 

Prodavači u Njemačkoj nemaju mnogo izbora iz Sistema staro za novo – dolaze novija dizel-vozila “euro 6” koja su sve jeftinija, umjesto da drže cijenu. Problem je što za njih nema ni kupaca osim onih koji dolaze sa Balkana.

 

Ukupno oko milion dizelaša u Njemačkoj čeka na placevima i to većinom standarda “euro 5” i “euro 6”.

 

– Polovan “pasat” euro 6 smo kao polovnjaka do sada prodavali za 29.000 eura, sada ga nudimo i za 21.000 eura i niko ga neće. Dalje spuštanje cijene vodi nas u veliki gubitak – navodi prodavac polovnih vozila u Njemačkoj Akaj Gund Hasan, za RTS pripremio Dragan Milutinović.

 

A gubitak prodavača automobila u Njemačkoj sve je veći, mnogi od njih zbog loše situacije proglašavaju i bankrot.

 

– Prema našim procjenama, u rukama “hendlera” trenutno ima 350.000 dizelaša standarda “euro 5”. Tu je zarobljeno više od pet milijardi eura. Oni na kupce čekaju u prosjeku 106 dana, svaki dan trgovce svaki automobil košta 28 eura po danu – ističe Urlih Kendler iz Udruženja prodavaca.

 

Nije tajna da su najveći kupci ovih automobila Srbi, Hrvati, Bugari i Makedonci.

 

Hrvati su prošle godine, iako su kupili 30.000 novih automobila, pazarili i 10.000 novijih polovnjaka, sličan omjer imaju i ostale balkanske države.

 

Pojedine fabrike ukinule su proizvodnju dizela, a prva je to prije skoro dvije godine uradila “Toyota”, tako da se ocjenjuje da će ona imati nove kupce, ali i manji gubitak.

Istočna Bosna