Print this page
11
Januar

NOVI OBRT: ISTE VEČERI KAD JE UBIJEN SOLEIMANI SAD POKUŠALE UBITI JOŠ JEDNOG IRANCA

Published in Svijet

Iste večeri kada su američke vojne snage ubile iranskog generala Qassema Soleimania, neuspješno su gađale još jednog višeg iranskog vojnog dužnosnika u Jemenu, piše CNN. CNN je informaciju dobio od jednog američkog vojnog dužnosnika koji nije rekao ništa o detaljima te neuspjele misije.

 

Arhiv
 
 

Istu informaciju objavio je i “The Washington Post”. Prema njihovim saznanjima, neuspjela meta američke vojske bio je Abdul Reza Shahlai, financijer i ključni zapovjednik Kuds Iranske revolucionarne garde.

 

Prošli mjesec predstavnik State Departmenta za Iran Brian Hook objavio je kako nude do 15 miliona dolara za informacije o finansijskim aktivnostima, mrežama i partnerima Abdula Reze Shahlaija.

 

Iz Pentagona nisu željeli otkriti detalje o operaciji u Jemenu.

 

 

Vijest o dodatnim operacijama u Jemenu došla je u vrijeme kada američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost pokušavaju odbraniti tvrdnje predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) administracije da je Sulejmani ubijen jer predstavlja opasnost za Amerikance. No, nedostatak dokaza izazvao je sumnju javnosti o tome je li napad bio opravdan. Zbog novih saznanja od administracije se očekuju dodatna objašnjenja o ubistvu Sulejmanija.

hayat.ba