05
Januar

PREMINUO RATNI ZLOČINAC DRAGO JOSIPOVIĆ, HAŠKI OSUĐENIK ZA MASAKR U AHMIĆIMA

Published in Svijet

Drago Josipović, haški osuđenik koji je zbog zločina u Ahmićima osuđen na 12 godina zatvora i suprug bivše zastupnice u Federalnom parlamentu Slavice Josipović, umro je jučer u Hrvatskoj bolnici “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Bili.

 

 
 

Josipovića je Haški sud proglasio krivim i osudio najprije na 15 godina zatvora, a zatim mu je žalbeno vijeće smanjilo kaznu na 12 godina zatvora, jer je direktno učestvovao u napadu na Ahmiće.

 

Riječ je o jednom od najgorih ratnih zločina koji je počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini i vjerovatno najgorem koje su počinile snage HVO-a.

 

U rano jutro 16. aprila 1993. godine, u napadu specijalne jedinice “Jockeri” Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), ubijeno je 116 Ahmićana od čega su 33 bili žene i djeca. Najmlađa žrtva imala je samo nekoliko mjeseci.

 

Noć prije napada evakuirani su Hrvati iz tih sela. HVO je napad započeo prvo iz daljine granatirajući Ahmiće-Šantiće, a zatim su grupe vojnika išle od kuće do kuće napadajući civile i njihovu imovinu i koristeći zapaljive svjetleće metke i eksploziv.

 

Prema opisima svjedoka, vojnici HVO-a su u selo Ahmići ušli u više malih grupa od pet do deset vojnika, koje su upadale u kuće seljana i tjerali ih iz njih ili ih ubijali na njihovim pragovima. Bilo je posve jasno da je riječ o civilima, ali to pripadnike HVO-a nije zaustavilo u provođenju masakra. Cijeli su Ahmići zapaljeni i razoreni, a eksplozivom je srušena i lokalna džamija.

 

Većina žrtava ubijena je iz neposredne blizine, a neki muškarci su ubijeni vezani. Dvadesetak osoba ubijeno je i u Donjim Ahmićima dok su pokušavale pobjeći. Neke žrtve su pronađene u neprepoznatljivom stanju te se pretpostavlja da su bile žive zapaljene, i to najvjerojatnije bacačima plamena.

 

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz Haaga presudio je kako je masakr u Ahmićima predstavljao zločin protiv čovječnosti.

Četvrta bojna Vojne policije HVO-a i Jockeri, jedinica za posebne namjene Vojne policije pod zapovijedanjem Vlade Ćosića, Ante Furundžije i Paška Ljubičića operativno je izvela pokolj u Ahmićima.

Akcija je bila dio ofanzive postrojbi HVO-a kojima je cilj bio zavladati širim područjem u Lašvanskoj dolini i cestom koja povezuje Travnik, Vitez i Busovaču, kako bi se uspostavilo etnički čisto područje koje bi kontrolirale hrvatske snage.

Istočna Bosna