03
Januar

TRUMP NAREDIO LIKVIDACIJU: U BAGDADU UBIJEN NAJMOĆNIJI IRANSKI GENERAL

Published in Svijet

Qassem Suleimani, jedan od najmoćnijih iranskih generala i zapovjednik Kudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde ubijen je noćas u Bagdadu tokom bombardiranja koje su izvele Sjedinjene Američke Države.

 


 

Pentagon je kasno potvrdio da je napad došao nakon naredbe predsjednika Donalda Trumpa.

 

Kako javlja AFP, Sulejmani je poginuo nakon raketnog napada na aerodrom u Bagdadu, a kasnije je tu vijest potvrdila i Iranska revolucionarna garda.

 

 

 Prema naredbi predsjednika Trumpa, američka vojska je izvela odlučnu obrambenu akciju ubojstva Sulejmanija, zapovjednika Qudsa Iranske revolucionarne garde, organizacije s američke liste terorističkih grupa, a s ciljem zaštite američkog osoblja u inozemstvu – navodi se u saopćenju Pentagona.

 

  • General Sulejmani je aktivno razvijao planove napada na američke diplomate i vojnike u Iraku i cijeloj regiji, dodaje se između ostalog u priopćenju u kojem se Suleimanija prokazuje kao čovjeka koji je osobno odobrio napad na američku ambasadu u Bagdadu prije nekoliko dana.

Rakete su u noći s četvrtka na petak pale blizu teretnog terminala aerodroma u Bagdadu zapalivši dva vozila, ubivši nekoliko i ranivši više ljudi, priopćila je medijska služba. Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov direktor javnih komunikacija također poginuo u napadu koji su nazvali “kukavičkim američkim bombardiranjem”.

 

Iz Irana su stigle i žestoke reakcije, te su ovaj čin nazvali “ratnim”, a vrhovni vođa Irana Ajatolah Ali Hamnei se zakleo na “osvetu” i proglasio trodnevnu žalost u toj zemlji.

 

  • S Božijom pomoći, njegov put i rad neće stati, ali će ozbiljna osveta dočekati one kriminalce koji su zaprljali svoje prljave ruke njegovom krvlju i drugim mučenicima – kazao je Hamnei.

-Ovo za Iran predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad, izjavio je jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fasihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

 

Iranska državna televizija prekinula je redovni program te je počela emitirati molitve uz fotografiju generala Sulejmanija. Tamošnji mediji su ga već proglasili “mučenikom’, a vrhovno tijelo zaduženo za nacionalnu sigurnost sazvalo je hitnu sjednicu na kojoj će razmatrati daljnje poteze.

 

  • Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Dopisnica CNN-a iz Bagdada Arva Damon u svojoj analizi tokom programa uživo ocijenila je da situacija na Bliskom istoku nakon Sulejmanijeve smrti ulazi na dosad nepoznat teren.

 

  • Ovo će čitavu regiju pogurati u potencijalni konflikt koji će biti jako teško izbjeći bez puno krvoprolića, izjavila je.

Novinar New Yorkera Dexter Filkins, iskusni ratni reporter, dobitnik Pulitzera i autor opširne Suleimanijeve biografije, kaže da je ubijeni general bio arhitekt kompletne iranske strategije na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina.

 

  • Nema važnijeg čovjeka od njega za Teheran. Ovo je ogromna vijest, pitanje je što slijedi. Iranci će sigurno morati uzvratiti. Stvari bi vrlo brzo mogle postati izuzetno opasne, smatra Filskins.

Istočna Bosna