Print this page
30
Novembar

25. NOVEMBAR U KÖLNU: VELIKA SVEČANOST KOJA BOŠNJACIMA VRAĆA OSJEĆAJ PONOSA I DOSTOJANSTVA

Published in Svijet

BZK “Preporod”, uz promocije povodom Dana državnosti, širom Evrope potiče institucionalnu saradnju i uzajamnu podršku na projektima koji su bitni za promoviranje Bosne i Hercegovine i za čuvanje identiteta bošnjačke dijaspore. U tom smislu najavljen je niz zajedničkih projekata.

 

DSC 9942 Copy 800x530

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine svečano je obilježen 28. novembra u njemačkom gradu Kölnu. Događaj je organizirao džemat Köln, a u organizaciji je učestvovala i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u sklopu aktivnosti obilježavanja Dana državnosti u dijaspori i JU Muzej “Alija Izetbegović”.

 

Džemat Köln, iako članstvom nije najveći, jedan je od najorganiziranijih i najuspješnijih džemata u Njemačkoj. Džamija, kongresna dvorana i veliki centar s pripadajućom okolnom infrastrukturom uskoro će biti oplemenjeni novim sadržajima te nadograđeni, čime će Bošnjaci Kölna, ali i Njemačke, dobiti još jedan moderan Islamski kulturni centar.

 

“Ponosan sam na svoje džematlije, na njihovu vezanost za uzvišenu vjeru, na to da, uprkos svim iskušenjima i traumama, nisu izgubili vezu sa svojom domovinom, da i dalje imaju osjećaj za patriotizam. Upravo je taj osjećaj za tlo, ta povezanost s rodnom grudom, jedna posebna toplina koja naše džemate drži na okupu. Mi to potičemo i ova manifestacija je upravo u tom duhu. Ja sam šest godina imam u ovom džematu i nisam se umorio. Naši ljudi su čudo. Opstaju i napreduju bez obzira na sve tegobe. Čovjek sam koji podučava vjeri i koji organizira vjerski život, ali, vjerujte mi, gledajući te naše ljude, svaki dan naučim nešto novo”, rekao je Nedžad ef. Osmić, imam u džematu Köln.

 

DSC 9952 Copy

 

Prilikom svečanosti obilježavanja 25. novembra održana je izložba fotografija “Predsjednik izbliza” JU Muzej “Alija Izetbegović”, promocija 1. kola Edicije “Bošnjaci” i promocija knjige Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi. Promotori iz Sarajeva bili su glavni urednik Edicije “Bošnjaci” i generalni projekt-menadžer Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Filip Mursel Begović i Adis Tanović, koordinator obilježavanja Dana državnosti u dijaspori.

 

BZK “Preporod”, uz promocije povodom Dana državnosti, širom Evrope potiče institucionalnu saradnju i uzajamnu podršku na projektima koji su bitni za promoviranje Bosne i Hercegovine i za čuvanje identiteta bošnjačke dijaspore. U tom smislu najavljen je niz zajedničkih projekata.

 

“Mi smo zainteresirani za svaki smislen projekt koji ima veze s našom domovinom i s našim narodom, a koji nije u kontradikciji s našom vjerskom misijom. Svjesni smo širine onoga što u sebi nosi pojam kultura, pojam domovina, pa smo i otvoreni i za dijalog i za saradnju s različitostima. Svjesni smo da se ne možemo zatvarati u geta jer u njima smo osuđeni na odumiranje i propast. I zato je naša ruka pružena svima koji su dobronamjerni i žele komunikaciju. Sretni smo što su nam gosti iz Sarajeva na ovoj manifestaciji popunili jednu prazninu koja se tiče osjećaja ponosa i dostojanstva na Bosnu i na Bošnjake”, rekao je predsjednik džemata Köln Mustafa Burnić.

 

STAV