25
Novembar

DIJAMANTI KOJI SU DANAS UKRADENI SU NEPROCJENJIVI

Published in Svijet

Pljačku tri neprocjenjive zbirke dijamanata iz državnog muzeja u Dresdenu počinjenu danas mediji su prozvali najvećom pljačkom umjetnina od Drugog svjetskog rata.

 

Pixabay
 

Pljačkaši su upali u povijesni muzej Zelena riznica u Kraljevskoj palači u Dresdenu, gdje se čuva 4000 dragocjenih predmeta od slonovače, zlata, srebra i dragulja u zoru, u ponedjeljak, nakon što je nestanak struje deaktivirao alarmni uređaj.

 

Vrijednost ukradenog nakita je neprocjenjiva

 

 

Ravnateljica muzeja Marion Ackermann rekla je novinarima da je vrijednost ukradenog nakita neprocjenjiva.

Posebna važnost ukradenih zbirka nakita s dijamantima i rubinima iz 18. stoljeća je u njihovoj povijesno-kulturnoj vrijednosti, a ne materijalnoj, rekla je Ackermann i odbila iznijeti procjenu financijske štete.

  • Ne možemo iznijeti točnu vrijednost jer su neprocjenjive – rekla je.

Dirk Syndram, drugi direktor muzeja, rekao je da su zbirke “neka vrsta svjetske baštine” te da sadrže oko 100 komada nakita.

Dnevni list Bild piše da je riječ “vjerovatno o najvećoj pljački umjetnina od Drugog svjetskog rata”, piše Hina.

Premijer savezne zemlje Saske Michael Kretschmer rekao je da su počinjenom krađom opljačkani svi stanovnici te njemačke pokrajine. 

  • Imovina koja se čuvala u muzeju u kraljevskoj palači stečena je teškim odricanjem naroda Slobodne države Saske kroz stoljeća – rekao je Kretschmer.

Brutalnost provale

 

U zoru u ponedjeljak izbio je požar na električnim instalacijama u blizini muzeja, zbog čega je bio deaktiviran alarm te ulična rasvjeta, objasnila je policija.

Dodala je da je istraga u toku kako bi se utvrdilo je li taj kvar na električnim instalacijama povezan s pljačkom.

Unatoč nestanku struje, nadzorne kamere radile su i snimile upad dvojice muškaraca koji su razbili prozor i provalili u zgradu. 

Zapovjednik dresdenske policije Volker Lange rekao je da su došli do “vitrine s izlošcima i razbili je” .

Ackermann je “šokirana brutalnošću provale”.

Zelenu riznicu utemeljio je vladar August II. Jaki 1723. godine i ona je dio 12 muzeja koji čine glasovite Državne umjetničke zbirke u Dresdenu.

Istočna Bosna