11
Novembar

NA DANAŠNJI DAN 2004. GODINE UMRO PALESTINSKI PREDSJEDNIK JASER ARAFAT

Published in Svijet

U Moskvi 1821. godine rođen Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih ruskih i svjetskih književnika. Njegovo djelo postalo je u 20. vijeku neiscrpan izvor za najraznovrsnije književno-teorijske, estetičke i filozofske studije i tumačenja

 

1331 – Umro srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine od 1322. osigurao je Srbiji premoć na Balkanu pobijedivši Bugare u bici kod Velbužda 1330. S prijestola ga je zbacio sin Dušan 1331. i držao u zatočeništvu u Zvečanu, gdje je umro pod nerazjašnjenim okolnostima. Podigao je manastir Dečane.

1869 – Rođen Vitorio Emanuele III, italijanski kralj od 1900. do 1946, oženjen Jelenom, kćerkom crnogorskog kralja Nikole I. Podržao je Musolinijev režim i 1936. je proglašen carem Etiopije, a 1939. kraljem Albanije. Abdicirao je 1946. u korist sina Umberta, nadajući se da će tako spasiti savojsku dinastiju, ali su se Italijani u junu 1946. na plebiscitu izjasnili za republiku.

 

1918 – Kapitulacijom Njemačke završen je Prvi svjetski rat, u kojem je učestvovalo 36 država. Život je izgubilo oko 10 miliona ljudi. Bezuslovna kapitulacija, prema kojoj je Njemačka morala da napusti sve okupirane zemlje na zapadu i istoku, Alsace i Lorraine i lijevu obalu Rajne, potpisana je u željezničkom vagonu u francuskom mjestu Compiègne.

1918 – Maršal Jozef Pilsudski proglasio nezavisnu republiku Poljsku.

1942 – Njemačke trupe u Drugom svjetskom ratu zaposjele i neokupirani dio Francuske, pod kontrolom kvislinške vlade u Vichyu. Istog dana njemačke i italijanske trupe su okupirale i francusko ostrvo Korziku.

1945 – Održani prvi poslijeratni izbori u Jugoslaviji na osnovu kojih je konstituisana Ustavotvorna skupština Demokratske federativne Jugoslavije.

1952 – John Mullin i Wayne Johnson u Los Angelesu su prvi put prikazali svoj izum – videorekorder.

1961 – Sovjetski grad Staljingrad je preimenovan u Volgograd.

1965 – Premijer Rodezije Ian Smith jednostrano je proglasio nezavisnost od Velike Britanije, koja je režim bijele manjine proglasila ilegalnim i uvela trgovinske sankcije.

1971 – Senat SAD-a ratifikovao ugovor kojim je Japanu vraćeno ostrvo Okinava, oduzeto krajem Drugog svjetskog rata.

1975 – Proglašena nezavisnost Angole, poslije pet vijekova portugalske kolonijalne vlasti. Prvi predsjednik Narodne Republike Angole postao je Agostinho Neto.

1992 – Engleska anglikanska crkva je napustila vjekovnu tradiciju i dopustila ženama da budu svećenice.

1993 – U Beogradu umro Dragomir Bojanić Gidra, srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski, filmski glumac i komičar. Glumio je u preko sto filmova i TV serija. Film “Žikina dinastija” obilježio je njegovu karijeru.

1996 – Predsjednik Gvatemale Alvaro Arzu je saopštio da je s gerilskim pokretom postignut sporazum o okončanju 36-godišnjeg građanskog rata u toj centralnoameričkoj zemlji.

2000 – U zapaljenoj žičari u jednom tunelu ispod glečera Kitzsteinhorna u masivu Hohen Tauern, u austrijskim Alpama, život je izgubilo 159 osoba.

  1. Dan nakon prijema Kine u Svjetsku trgovinsku organizaciju član te organizacije postao je i Tajvan.

2002 – Predsjednik kompanije Microsoft Bill Gates poklonio je 100 miliona dolara za borbu protiv AIDS-a u Indiji.

2004 – U vojnoj bolnici u Parizu umro palestinski predsjednik Jaser Arafat, koji je na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) bio više od 30 godina. Za predsjednika PLO-a izabran je bivši premijer Mahmud Abas.

Istočna Bosna