27
Oktobar

Salkić: Preko 80.000 naših građana je u Švedskoj, oni mogu pomoći BiH

Published in Svijet

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić je tokom dvodnevne posjete građanima BiH koji žive u Švedskoj održao tribine i predavanja na kojima je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

 

27 10 2019 Salkic Svedska 1

 

Govoreći na tribinama u gradovima Geteborg i Boras, Salkić je posebnu pažnju posvetio diskriminaciji Bošnjaka u bh. entitetu RS, negiranju genocida i bosanskog jezika, te snažnijem uključivanju dijaspore u demokratske procese u BiH.

 

Istakao je da su građani koji trenutno žive izvan domovine ogroman potencijal i oslonac za budući napredak i razvoj BiH.

 

– Svaki put želim da naglasim važnost vašeg uključivanja u demokratske procese u BiH, kako bi dali svoj doprinos na putu jačanja demokratskih kapaciteta u našoj domovini. Pozivam vas da tu mogućnost, kao odgovorni građani, iskoristite. Jedan od načina da se trenutno stanje u našoj zemlji promijeni jeste putem demokratskih procesa i izborom snaga koje žele nastaviti borbu za BiH. Preko 80.000 naših građana u Švedskoj mogu značajno pomoći na ovom putu jačanja demokratskih kapaciteta – kazao je Salkić.

 

Dodaje da se aktivnijim učešćem i zajedničkim radom, te političkom i pravnom borbom i predstavljanjem naših problema široj međunarodnoj zajednici, može učiniti puno više na zaustavljanju diskriminacije nad Bošnjacima u bh. entitetu RS.

 

27 10 2019 Salkic Svedska 2

 

– Sistemska diskriminacija, koja je zahvatila skoro sve segmente društva, svakodnevno tjera naše ljude na napuštaju taj dio BiH. Moramo zajedno učiniti više da se to stanje promijeni, a to je posebna obaveza onih koji su protjerani sa prostora današnjeg bh. entiteta RS – kazao je potpredsjednik bh. entiteta RS.

 

On je naglasio da je veoma važan glas kojeg su podigli Bošnjaci u Švedskog protiv dodjele Nobelove nagrada za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, koji je veličao ratne zločince.

 

Tokom dvodnevnog boravka u Švedskoj, Salkić je u Geteborgu i Borasu promovisao i svoju knjigu „Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo“, koja govori o višegodišnjoj borbi protiv sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u bh. entitetu RS.

 

Potpredsjednik je u Borasu prisustvovao i akademiji koja je upriličena u povodu godišnjice useljenja u džamiju, u kojoj se okupljaju Bošnjaci i drugi muslimani u ovom gradu, te je bošnjačkoj zajednici čestitao na uspjesima koje su postigli u Borasu.

 

IB

Istočna Bosna