26
Oktobar

RUSIJA OPET PRIJETI: U SVAKOM TRENUTKU MOŽEMO PREBACITI BEOGRADU JEDNU ILI DVIJE DIVIZIJE SISTEMA TRIJUMF

Published in Svijet

Vojni komentator ruske agencije Tas zapitao se šta je razlog za, kako navodi, prvo u historiji prebacivanje sistema S-400 “Trijumf” van granica Rusije za potrebe vojne vježbe i da li će se Srbija odlučiti na kupovinu S-400.


Tanjug
 

Vojni komentator Viktor Litovkin napominje da su u Batajnici pored ruskih sistema postavljeni i srpski raketni sistem PVO “Neva – M1T” i “Kub – M”.

On u analizi navodi da prebacivanje ruskih sistema u Srbiju prije svega govori o izuzetno visokoj manevarskoj sposobnosti ruskih oružanih snaga koju su one više puta pokazale na različitim operativno-strateškim vježbama u samoj Rusiji.

 

“I prvo u historiji prebacivanje dva PVO-a u inostranstvo također mnogo govori stručnjacima o mogućnostima naše vojske”, kaže Litovkin i dodaje da govori i tim vježbama.

On podsjeća da je u Srbiju na vježbu stigao sistem S-400, “mlađi brat” S-300 sistema koji je Srbija toliko čekala 1999. godine uoči agresije NATO-a, mada sada može samo da se nagađa da li bi isporuka “Favorita” spriječila da Srbija bude bombardovana.

“U Srbiji se i sada sjećaju da se tadašnje rusko rukovodstvo nije odlučilo na tako otvoreni, očigledan antiamerički i anti-NATO korak u znak podrške Beogradu”, kaže Litovkin, dodajući da dopremanje sistema S-400, mnogo moćnijeg i efikasnijeg od S-300, “grije srca mnogih Srba jer govori o tome da je Rusija bila i bit će uvijek najpouzdaniji prijatelj Srbije”.

hayat.ba

Istočna Bosna