02
Oktobar

TUKA NAKON DODJELE MEDALJA: NEVJEROAVATN OSJEĆAJ, NEŠTO ŠTO SE NE MOŽE OPISATI RIJEČIMA

Published in Svijet
Nevjerovatan osjećaj, nešto što se ne može opisati riječima, rekao je Amel Tuka, nakon što mu je dodijeljena medalja na večerašnjoj svečanosti na stadionu u Dohi gdje je osvojio srebro u utrci na 800 metara.
 
Amel TUka med
 
 
Najbolji bh. atletičar naglasio je da je bio “ponosan gledajući zastavu svoje države na najvišem postolju prilikom dodjele medalja”.
 
 
To je nevjerovatan osjećaj koji želim svakom sportisti da doživi, da to osjeti. To je nešto neopisivo – kazao je Tuka.
 
 
Dodaje da je očekivao brzu trku i bio spreman za to.
 
 
Odmah sam zauzeo svoju poziciju i priključio se vrhu ekipe i držao se gornjeg dijela trke. Svih osam finalista bili su favoriti za medalju, nikoga se ne smije potcijeniti. U svakom sam vidio konkurenta, ali nikome nisam “davao pardona”. Znam da sam rođen za velike stvari, slijedio sam to i došao ovdje da osvojim medalju za svoju BiH, za sebe, porodicu, i ispunio sam očekivano – rekao je.
 
 
Ističe da je u Dohu doputovao rasterećen, što mu je olakšalo put do medalje. Prije četiri godine u Pekingu bio je, kako kaže, pod velikim pritiskom jer sam tamo došao kao najbrži čovjek na svijetu i “morao” je osvojiti medalju.
 
 
Sada sam imao sedmi rezultat u svijetu, bio među favoritima za finale ali ne i favoritima za osvajanje medalje što mi je prijalo. Uvijek sam volio da dolazim iz sjene. Bio sam jako opušten, zajedno sa kolegama Pezerom i Mešićem od kojih sutra očekujem finale. To mi je pomoglo da prođem kvalifikacije i polufinale i u finale uđem mnogo rasterećeniji – potcrtao je Tuka.
 
 
O Olimpijskim igrama, kaže, još ne želi da razmišlja, jer ne želi da “podlegne pritisku” kao pri odlasku na Olimpijadu u Rio 2016.
 
 
Hoću da uživam u ovom sportu, a ostalo šta Bog da – zaključio je najbolji bh. atletičar, viceprvak svijeta u disciplini 800 metara.
 

Istočna Bosna