Print this page
07
Avgust

Policajci na konjima vodili vezanog Afroamerikanca i razbjesnili javnost

Published in Svijet

Izazvali su veliki revolt, posebno Afroamerikanaca koje je ova scena podsjetila na period ropstva iz 19. vijeka

 

Društvene mreže su se usijale pošto su objavljene fotografije teksaških policajaca na konjima kako vode Afroamerikanca vezanog konopcem kroz grad. Incident se dogodio u gradu Galvestonu u Teksasu, a javnost je bijesna zbog svega što se dogodilo. Kako se navodi, policajci su se na ovaj potez odlučili pošto nisu imali patrolno vozilo, te su zakačili konopac za lisice i poveli sa sobom 40-godišnjaka.

Izazvali su veliki revolt, posebno Afroamerikanaca koje je ova scena podsjetila na period ropstva iz 19. vijeka. Zvaničnici policije su se izvinili zbog ovog incidenta, ocijenivši ga kao "nepotrebno sramoćenje". Dodali su kako su uvjereni da njihove kolege nisu imale lošu namjeru, te da su u ovom slučaju loše procijenili situaciju, odnosno da su trebali sačekati svoje kolege sa vozilom, pišu američki mediji.

Privedeni muškarac kasnije je oslobođen uz kauciju.

NBC News
@NBCNews
 
 

A Texas police department altered a policy Monday after pictures surfaced showing white officers on horses leading a handcuffed black man on a rope. https://nbcnews.to/2KovqNC(Photo: Adrienne Bell)

View image on Twitter
 

Izvor:  Faktor

Last modified on srijeda, 07 Avgust 2019 09:07