Print this page
05
Avgust

UPRAVO JE STIGLO SAOPĆENJE KOJE NIKO OD NAS NE ŽELI DA ČUJE: GORE VIJESTI OD OVIH VJEROVATNO NE MOŽEMO DA ZAMISLIMO!

Published in Svijet

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijereš predstavio je nove upečatljive podatke Svjetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promene Kopernik, uključujući i podatak da je protekli jul bio u najmanju ruku jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabilježeni mjesec.

 

- Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kojeg mjeseca od kada se vrše mjerenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabilježeni jun - rekao je generalni sekretar.

 

- Ako odmah ne preduzmemo mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ovi ekstremni vremenski fenomeni će biti samo vrh ledenog brijega. I taj se ledeni brijeg takođe brzo topi. Vodeći svjetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5° C ako želimo da izbjegnemo najgore posljedice klimatskih promjena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45% do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine. Također, moramo uključiti klimatske rizike u sve odluke kako bismo podstakli klimatski otporan rast, smanjili ranjivost od klimatskih promjena i izbjegli ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu - dodao je generalni sekretar.

 

Ovo saopćenje dolazi i kao uvod u predstojeći visoki Samit o klimatskoj akciji 2019. koji će u septembru biti održan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Generalni sekretar je pozvao lidere svjetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.

 

Već su ostvareni hrabri iskoraci:

 

- Inicijativa za čist vazduh Samita o klimatskoj akciji poziva nacionalne i podnacionalne vlade da se obavežu da će osigurati kvalitet vazduha koji će biti bezbjedan za njihove građane, i da će uskladiti svoje politike u oblasti klimatskih promjena i zagađenja vazduha do 2030. godine.

 

- Globalni dogovor UN je objavio da 28 kompanija sa ukupnom tržišnom vrijednošću od 1.300 milijardi američkih dolara prelazi na novi nivo klimatskih ambicija, u skladu sa ciljem da se porast globalne temperature ograniči na 1,5° C.

 

- Pojedinci širom svijeta se pozivaju da doprinesu borbi protiv klimatskih promjena kroz kampanju Ujedinjenih nacija ActNow (Deluj odmah).

 

ActNow bot preporučuje svakodnevne aktivnosti kroz koje se može smanjiti ekološki otisak - kao što je korišćenje održivijih sistema i sredstava prijevoza, štednja energije ili smanjenje konzumacije mesa. ActNow ističe uticaj koji kolektivno djelovanje može imati u ovom kritičnom trenutku u historiji naše planete. Što više ljudi dheluje, uticaj će biti veći.

 

(Hayat / Foto: Ilustracija-Profimedia)