09
Juli

Ramiz Salkić se sastao sa britanskim parlamentarcima i lordovima

Published in Svijet

Salkić u Londonu boravi na poziv dr. Waqar Azmija, predsjednika i osnivača britanske humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizovala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici

 
 

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, gdje će sutra prisustvovati najvećoj komemoraciji u svijetu izvan Bosne i Hercegovine posvećenoj podrinjskim žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Salkić u Londonu boravi na poziv dr. Waqar Azmija, predsjednika i osnivača britanske humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizovala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici.

 

Potpredsjednik Salkić je danas održao niz sastanaka sa britanskim parlamentarcima i lordovima. Na odvojenim sastancima su prisustvovali Ian Blackford, lider Škotske nacionalne stranke(SNP) i zastupnik u britanskom parlamentu, Lord Wallace, član Doma lodrova, Lord Hylton, član Doma lodrova, Tom Tugendhat, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta, Stephen Gethins, član Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta i Adam Holloway, zastupnik u britanskom parlamentu.

 

U odvojenim razgovorima, potpredsjednik je parlamentarce i lordove upoznao sa sve češćim pojavama negiranja genocida u Srebrenici.

 

-Zahvalio sam se Velikoj Britaniji za sve što je učinila i što čini za našu domovinu i preživjele žrtve genocida. Posebno je važno što se u ovoj zemlji održava najveći skup komemoracija posvećenih Srebrenici izvan naše domovine i što aktivnosti imaju snažnu podršku države.

 

Upoznao sam zastupnike u parlamentu i lordove sa konstantnim negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, koje provode politički predstavnici u bh. entitetu RS i državi Srbiji, a uz podršku dijelova akademske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i medija. Smatram da su ovo opasni procesi, koji izazivaju nestabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Pozvao sam ih da nam pomognu kako bi se zaustavilo negiranje genocida,  koji je potvrđen presudama dva međunarodna suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa.

 

Kazao sam da su nam potrebni zakoni o zabrani negiranja genocida, ali i rezolucije u Evropskom parlamentu i UN-u o zabrani negiranja genocida i sankcionisanju i kažnjavanju negatora.

 

Također, upoznao sam ih sa diskriminacijom nad Bošnjacima u bh. entitetu RS i poraznom činjenicom da preživjele žrtve genocida u entitetu RS danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, kao što su pravo na zaposlenje i pravo na jezik, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

Sastancima sa parlamentarcima i lordovima su prisustvovali i predstavnici udruženja žrtava iz Srebrenice i Prijedora. Potpredsjednik Salkić će sutra govoriti na komemoraciji povećenoj genocidu u Srebrenici, saopćeno je iz Salkićevog kabineta. 

 

IB.com

Istočna Bosna