11
Maj

AP o vojnoj paradi u Nišu: Pokazivanje sile usred tenzija s Kosovom

Published in Svijet

Srbija je održala vojnu paradu povodom Dana pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, navela je agencija AP, ocjenjujući da se radi o očiglednom pokazivanju sile usred rastućih tenzija sa Kosovom.

Kako se navodi, na paradi u Nišu učestvovalo je 4.000 vojnika, 300 vojnih vozila i 40 aviona, uključujući dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade, čime se, ocjenjuje AP, pokazuje rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom.

„Nadam se da nećemo morati da koristimo (vojsku) protiv bilo koga“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sve ovo bi trebalo da služi prvenstveno kao sredstvo odvražanja od napada agresora“, citira agencija Vučića i dodaje da su tenzije povećane pošto Srbija i Kosovo optužuju jedni druge da podrivaju napore ka pomirenju nakon rata 1998-99, koji je završen poslije intervencije NATO. Kosovo, bivša srpska pokrajina, proglasila je 2008. godine nezavisnost, koju Beograd ne priznaje, podsjeća AP i ocjenjuje da bi bilo kakva vojna intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktan sukob sa mirovnim snagama pod vodstvom NATO, koje su tamo stacionirane, prenosi Danas.rs.

„Srbija je slobodna zemlja i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi njegovu slobodu“, citirao je na kraju AP Vučićevu poruku vojnicima i hiljadama ljudi koji su se okupili da gledaju paradu.

Vijesti.ba