02
Maj

Erdogan: Stabilnost BiH je izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope, naši odnosi su prioritet

Published in Svijet

Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO, čemu Turska pruža veliku podršku, rekao je Erdogan na konferenciji za medije  

Sa konferencije za medije u Ankari FOTO: AA

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Evrope.

- Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO, čemu Turska pruža veliku podršku - rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda "Turski tok" prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Istakao je da BiH predstavlja istinski mozaik Balkana, zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Evropi, a ne samo u tom regionu.

- Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva - kazao je Erdogan.

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura, napominjući da je već dao "potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine".

- Autoput Sarajevo - Beograd će također doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH - rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

- BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH - kazao je Erdogan.

Podsjetimo, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom borave u zvaničnoj posjeti Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH. U fokusu razgovora tokom posjete bio je revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji je danas i potpisan. Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Izvor:  Anadolija