08
April

Snimak: Hrvatska pokušala spriječiti objavljivanje informacija o SOA-inim aktivnostima u Sloveniji i BiH

Published in Svijet

Član menadžmenta jednog od vodećih hrvatskih medija i blizak prijatelj pojedinih hrvatskih političara je, prenosi 24ur, pokušao ubijediti ili čak podmititi vlasnika jedne međunarodne kompanije da spriječi objavljivanje kompromitirajućih materijala

 
 

Audio snimci koje posjeduje slovenačka televizija POP TV, i čiji je dio objavljen danas, dokazuju da Hrvatska prati strane novinare te da je Vlada Republike Hrvatske preko posrednika, nudeći nagradu, pokušala spriječiti objavljivanje informacija vezanih za ilegalno prisluškivanje zvaničnika Republike Slovenije involviranih u arbitražni postupak o Piranskom zaljevu.

Član menadžmenta jednog od vodećih hrvatskih medija i blizak prijatelj pojedinih hrvatskih političara je, prenosi24ur, pokušao ubijediti ili čak podmititi vlasnika jedne međunarodne kompanije da spriječi objavljivanje kompromitirajućih materijala.

Večer prije objavljivanja imena i fotografije Davora Fanića, šefa kabineta direktora Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske i navodnim glavnim akterom afere, slovenačka televizija je primila poziv kojim im je sagovornik "predložio" neobjavljivanje priče za koju je u tom trenutku znao tek uži krug osoba, tačnije dva novinara POP TV-a. To se, zaključuje autor teksta, moglo saznati tek prisluškivanjem novinara i njihovih izvora. Taj pokušaj je, dodaju, bio jedan od tri neuspješna pokušaja Hrvatske da se afera zataška, što, konstatiraju, potvrđuje da je Hrvatska pokušala učiniti sve da se SOA i ime Davora Franića, za kojeg kažu da je poznat i kao "Davor mehaničar", ne objavljuju.

Daniel Markić (lijevo) i Davor Franić (umetnuta fotografija desno)Istovremeno je član uprave i predstavnik vlasnika nekoliko važnih hrvatskih medija pozvao jednog od direktora multinacionalne kompanije, koja djeluje na Balkanu. Taj lobist je, ističu, poznat u Hrvatskoj te održava bliske veze sa političarima, poput premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Imam ponudu Vlade Republike Hrvatske. Imate li još uvijek utjecaj na POP TV? – upitao je hrvatski lobista direktora multinacionalne kompanije.

Od sagovornika je u ime Vlade Republike Hrvatske zatražio "pomoć" da se priča o prisluškivanju i Davoru Franiću ne objavi.

- Ako možete pomoći, to bi moglo biti vrlo korisno, znate – dodao je.

Ti su pokušaji, međutim, bili uzaludni te su, nakon objavljivanja priče, gotovo svi mediji u Sloveniji prenijeli informacije o aktivnostima službenika SOA-e na prisluškivanju zvaničnika te zemlje te o njihovoj povezanosti sa vrbovanjem selefija u BiH. Mediji u Hrvatskoj su, s druge strane, bili "nijemi". Hrvatska vlada je, dodaju, posredstvom pouzdanih posrednika pokušala da izvrši pritisak na svaku moguću stranu kako bi sačuvala međunarodni kredibilitet koji još nije izgubljen nepoštivanjem međunarodnog prava, a u vezi sa pitanjem razgraničenja sa Slovenijom i BiH.

POP TV, tvrde, posjeduje još dokaza koji govore o ilegalnim aktivnostima SOA-e prema Sloveniji i BiH.

- Dokazi koje posjedujemo u redakciji još su više povezani s Vladom Hrvatske i SOA-om, a s pokušajima diskreditiranja arbitražnog procesa i destabilizacije regije. Pitanje je, zašto bi hrvatska strana pokušavala utjecati na strane medije i spriječiti priču za koju, bez dokaza, tvrde da je fiktivna – navodi autor teksta.

Najavljeno je da će večeras objaviti imena pojedinih aktera ovih afera.

Podsjetit ćemo da se nadimak "Davor mehaničar", kojim slovenački mediji oslovljavaju Davora Franića, pojavljuje i u aferi vrbovanja selefija u BiH, koja je, sudeći prema objavljenim informacijama, za cilj imala diskreditiranje naše zemlje kao "terorističkog uporišta". Pod tim je imenom službenik SOA-e memorisao svoj broj u telefonu svjedoka H. Č., koji je sarađivao sa SOA-om sve do trenutka u kojem su od njega zatražili prijenos oružja iz Doboja do mesdžida u blizini Zenice.

Izvor:  24ur