14
Mart

NEUTJEŠNA SUPRUGA ŽELI PRAVDU: UBIO NAJBOLJEG PRIJATELJA, PA SE PRAVIO DA GA TRAŽI

Published in Svijet

Svaki put mi je sve mučnije i mučnije kada se uđe u dubinu slučaja ubistva moga Nikole, ali borimo se za maksimalnu kaznu njegovom ubici, da bi nas makar ona zadovoljila.

 

nikola grujic rassrbija

 

Tako za “Blic” priča Vera Ostojić, supruga ubijenog vlasnika pekare Nikole Ostojića, nakon posljednjeg ročišta u postupku koji se vodi u Višem sudu u Beogradu protiv Filipa Gavranovića, okrivljenog za teško ubistvo iz koristoljublja. Za to krivično djelo prijeti mu kazna od 10 do 40 godina zatvora.

 

Nikola Ostojić ubijen je 3. novembra 2017. godine, a tri dana kasnije njegovo tijelo pronađeno je u Gavranovićevoj staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici u Beogradu, preko puta koje je bila Nikolina pekara. Suđenje za ubistvo Ostojića počelo je 25. jula prošle godine, a nedavno je vraćeno na početak, zbog promjene sudije i sudskog vijeća.

 

Vera Ostojić, osvrćući se na prethodnih devet mjeseci postupka, kaže da joj je svaki put sve mučnije kada iznova mora da sluša o ubistvu svog supruga.

 

– Najgore je kada se uđe u dubinu slučaja. Ali, istrajna sam u tome da se ispoštuje pravna procedura i ono što želim jeste da se istjera pravda. Nadam se da će Nikolnom ubici biti izrečena maksimalna kazna, koja bi nas makar sa te strane zadovoljila – kaže Vera opisujući suočavanje sa Nikolinim ubicom u sudnici kao “nikako”.

 

Na prekjučerašnjem ročištu za ubistvo Ostojića u Višem sudu u Beogradu kao svjedok govorio je advokat Dejan Petrikić, koji je vodio kupovinu lokala Ostojiću.

 

“Imao je 50.000 eura”

 

Dejan Petrikić ispričao je prekjučer pred sudom da je Nikoli Ostojiću vodio kupoprodajne poslove, tačnije dokumentaciju o lokalu koji je planirao da kupi, a koji je već uzimao u zakup za svoju pekaru. Petrikić je pred sudom kazao da je lokal koštao 100.000 eura. Nikola je, prema njegovim riječima, polovinu iznosa sam sakupio, a za preostalih 50.000 eura namjeravao je da podigne kredit.

 

Odbrana optuženog stakloresca Filipa Gavranovića pokušala je da sazna od Petrikića da li je ubijeni Ostojić kobnog dana imao kod sebe određenu svotu novca koju je spremio za kupovinu lokala, a što je u optužnici navedeno i kao motiv njegovog ubistva. Svjedok nije mogao da se izjasni da li je pomenutih 50.000 eura Ostojić držao kod sebe ili je novac bio na računu. Zbog tih oklonosti odbrana je tražila i saslušanje bankarske službenice koja je Ostojiću vodila postupak za dobijanje kredita, ali je ona navodno u međuvremenu napustila Srbiju.

 

Odbrana Filipa Gavranovića, koji je uhapšen nekoliko dana nakon poslije zločina nakon što je u njegovom lokalu nađeno tijelo Nikole Ostojića, ponovo je zatražila od suda da mu se ukine pritvor u kojem se nalazi od hapšenja. Odbrana je zatražila da se on zamjeni nekom blažom mjerom – kućnim pritvorom ili zabranom napuštanja stana. Tužilac se na to usprotivio, a sud odbio navodeći da su zakonski osnovi i razlozi za određivanje pritvora i dalje na snazi.

 

Osim Vere Ostojić, suđenje je iz publike pratila i Nikolina sestra.

 

Podsjećanja radi, Gavranović je u svojoj odbrani, koji je ponovio na prethodnom ročištu, rekao da “prihvata svu odgovornost što Nikola nije više među nama i da bi vratio vrijeme da može”.

 

Ispričao je da je Nikola po ranijem dogovoru tog kobnog dana trebalo da mu pozajmi 2.000 eura da bi, prema njegovim riječima, vratio dug i zaokružio neke poslove u vezi sa svojom radnjom.

 

Njih dvojica su se, prema njegovim riječima, našli u staklorezačkoj radnji, gdje su pili rakiju, a nakon toga otišli u susjedni lokal na pivo i kafu. Nakon toga vratili su se u Gavrnovićevu radnju gdje je došlo do svađe, a zatim i tuče u da je tad ubio Nikolu.Prije nego što je zločin otkriven, policija, prijatelji i porodica danima su tragali za Nikolom čiji je nestanak prijavila supruga. Gavranović, inače jedan od najboljih prijatelja Ostojića, koji je držao lokal prekoputa Nikolinog, takođe je danima tragao za njim.

 

Gavranović, koji se oženio samo par nedjelja prije toga, sa Ostojićevom suprugom tragao je za Nikolom po Beogradu, ali i po okolini grada gde ih je vodio signal sa Nikolinog mobilnog telefona. Potraga je bila bezuspješna, sve dok Gavranovićeva supruga nije ispričala porodici a potom i policiji da sumnja da njen muž ima neke veze sa Nikolinim nestankom. Kako je rekla od te večeri Gavranović se ponašao čudno, imao je krv na garderobi, a njegov automobil danima je bio parkiran ispred njegovog lokala koji je bio zatvoren od dana kada je prijavljen Nikolin nestanak.

 

gavranovic rassrbija

 

Policija je posumnjala da on ima neke veze sa zločinom i na ispitivanju se ponašao čudno, pa su dobili nalog i ušli u njegov lokal u Resavskoj. Tada je otkriven jeziv zločin. Nikolino beživotno tijelo pronađeno je u staklorezačkoj radnji zatrpano tepihom, materijalima, ramovima, staklom….

 

Gavranović je uhapšen, a šokirana supruga i porodica mladog pekara stajali su preko puta ulice, ispred Nikolinog lokala, i u šoku gledala kako policija obavlja uviđaj i iznosi Ostojićevo tijelo.

 

Tada je otkriveno i da je Gavranović, nakon što je ubio Ostojića, njegovu torbicu, stvari i mobilni telefon bacio u kontejner. Kontejner su kasnije te večeri ispraznili đubretari, pa je signal Ostojićevog telefona pokazivao da se nalazi u Pančevu, na nasipu u Crvenki i slično…

 

(Hayat/Foto: RAS Srbija)