27
Februar

Susret Trumpa i Kima: Uspjeli smo prevazići prepreke

Published in Svijet

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastali su se u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, drugi put u manje od godinu, dok američka strana traži vidljive poteze Sjeverne Koreje u smjeru denuklearizacije zemlje.

5c767ccb aa90 420c 9f6d 54f10a0a0a7e trump kim 700x402

 

"Mislim da vaša zemlja ima ogroman ekonomski potencijal", rekao je Trump Kim Jong Unu. "Mislim da je pred vama velika budućnost, a vi ste veliki vođa", rekao je Trump Kimu. Trump je dodao da su uspjeli svladati sve prepreke te da se veseli summitu.

"Imali smo vrlo uspješan prvi sastanak i nadam se da će i ovaj biti uspješan ", rekao je Trump nakon susreta i rukovanja s Kim Jong Unom. Trump je kazao kako je njihov odnos "doista dobar", piše CNN.

Trump se sastao s Kimom u hotelu Metropole iz francuskog kolonijalnog doba. Sofitel Legend Metropole Hanoi ugostio je važne i slavne osobe od Charliea Chaplina, koji je tamo odsjeo na svom medenom mjesecu 1936. godine, do Jane Fonda tijekom njezine antiratne kampanje '70-ih. Čak je i Trump bio u tom hotelu tijekom svog zadnjeg posjeta vijetnamskoj prijestolnici.

U Metropoleu bi moglo biti otvoreno novo poglavlje i on bi mogao postati simbol mira ako Trump i Kim, kao što očekuju neki dužnosnici u Washingtonu i Seulu, službeno proglase okončanje posljednjeg preostalog hladnoratovskog sukoba nakon njihova dvodnevna summita.

Američki predsjednik Donald Trump predvidio je u srijedu Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim Jong Un opredijeli za denuklearizaciju.

"Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će - i to veoma brzo - ako se odluči za denuklearizaciju", objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoju sa sjevernokorejskim čelnikom.

Istaknuvši da izolirana zemlja koja je trenutačno na udaru niza međunarodnih sankcija ima "fantastičan" potencijal, rekao je da njegov "prijatelj", kako je nazvao Kim Jong-una, ima "priliku kakva se rijetko pruža".

"Uskoro ćemo doznati. Jako zanimljivo!", zaključio je stanar Bijele kuće. Dvojica čelnika se trebaju sastati u četiri oka u srijedu navečer, nakon čega je predviđena večera na kojoj će biti i njihovi savjetnici. U četvrtak se trebaju ponovo sastati.

Na njihovu prvom susretu na vrhu u Singapuru u lipnju Kim Jong-un je obećao da će "raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka". No ta nejasna formulacija i izostanak konkretnog pomaka zadnjih mjeseci potaknuli su sumnju u mnogih promatrača.

(Vijesti.ba / HINA)