03
Februar

U Švedskoj u jednom danu otpušteno blizu 4.500 državnih službenika

Published in Svijet
U Švedskoj u jednom danu otpušteno blizu 4.500 državnih službenika
Ilustracija: Shutterstock
Državni budžet za 2019. godinu izglasan je u parlamentu sredinom decembra, a odluka o jednom od najvećih ukidanja radnih mjesta u historiji Švedske bila je jedina moguća posljedica budžetskih rezova, prenosi Index.hr.

Arbetsförmedlingen u 240 ispostava u cijeloj Švedskoj zapošljava blizu 13.500 ljudi, što znači da će bez posla ostati trećina trenutne radne snage. Najviše će otpuštanja biti u provincijskim centrima, a najmanje u velikim gradovima. Svi će sadašnji zaposlenici ostati na svojim radnim mjestima do aprila.

Najavljuje se da će se komunikacija s nezaposlenima ubuduće voditi preko Skypea, što znači da sudionici razgovora mogu biti udaljeni i stotinama kilometara. Veću ulogu na tržištu rada trebale bi dobiti privatne firme, a Arbetsförmedlingen bi zadržao kontrolnu funkciju.

Stopa nezaposlenosti u Švedskoj trenutno je blizu šest posto, s naglaskom na to da su razlike u odnosu na porijeklo velike. Među građanima rođenima u Švedskoj nezaposlenost je samo 3,6 posto, dok je kod stranaca čak 19,9 posto. 

U takvim relativno povoljnim tržišnim i privrednim uvjetima i švedska javnost i švedski političari (osim stranke Ljevice) smatraju da je vrijeme za reforme koje će Arbetsförmedlingen pretvoriti u bitno manju i jeftiniju ustanovu fokusiranu na rješavanje problema, a ne na posredovanje u zapošljavanju ljudi koji bi i sami bez većih poteškoća pronašli posao.