11
Januar

Kuća porodice iz BiH uništena u eksploziji

Published in Svijet
 
Komšije koje su uspjeli snimiti eksploziju, kažu da je scena bila više nego jeziva, te da kuća izgorjela do temelja
 
Žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine teže je povrijeđena, a njen unuk lakše nakon što je njihovu kuću u gradu Des Moines, savezna država Iowa prvo zahvatio požar, koji je doveo do snažne eksplozije, prenijeli su lokalni mediji.
 
 
Kuća porodice porijeklom iz Bosne i Hercegovine izgorjela je u potpunosti.
 
Komšije koje su uspjeli snimiti eksploziju, kažu da je scena bila više nego jeziva, te da kuća izgorjela do temelja.
 
“Prvo sam kroz prozor u hodniku vidjela vatru, a kada sam izašla ispred kuće, cijela kuća se pretvorila u vatrenu loptu, Potpuno je izgorjela,” kaže Sheila Oglesbee, koja živi u susjednoj kući.
 
Prema njenim riječima, jedino što znaju da su u kući živjele tri osobe, te da je porodica iz Bosne i Hercegovine. Pretpostavlja se da su u kući živjeli starija žena, njen sin i unuk.
 
“Kada sam izašao vani, stariju gospođu je već iznosila ekipa hitne pomoći u ambulantna kola. Ne znam u kakvom je stanju,” kaže Kenneth Scheel, drugi komšija.
 
U momentu požara, u kući su bili baka i unuk, koji je lakše povrijeđen. Vatrogasci kažu da su u kući tragali za starijim muškarcem, sinom povrijeđene žene, ali se na kraju ispostavilo da on u momentu požara nije bio u kući.
 
Ipak, komšije kažu da se sve dobro završilo, s obzirom na prizor.
 
“Nikada u svom životu nisam vidjela nešto poput toga. Plamen se uzdizao tako visoko, iznad kuće. Iako nisam dobro poznavala porodicu, znam da su bili izuzetno pristojni i prijatni ljudi. Veoma često sam ih znala vidjeti u vrtu, koji su redovno održavali, imali su izuzetno lijepo dvorište,” kaže Oglesbee.