05
Decembar

BRISEL: BiH dobila zeleno svjetlo za MAP!

Published in Svijet

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu

nato0

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO Saveza, generalni sekretar Jens Stoltenberg, se osvrnuo na današnju temu rasprave, a to je stanje na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je na početku kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

“Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg će se sa zaključcima sastanka javnosti obrati nešto iza 13 sati na press konferenciji u sjedištu NATO-a u Briselu.