07
Novembar

Američki borbeni helikopteri sletjeli u Hrvatsku, evo čime su naoružani

Published in Svijet

Američki veleposlanik zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo što su se američki helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku.

Skupina od sedam borbenih helikoptera tipa AC 64 Apache sletjela je u srijedu u 91. Zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu u sklopu bilateralne vojne saradnje, a obišli su ih ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, prenosi index.hr.

Nakon obilaska helikoptera Krstičević je izjavio da je SAD ključni partner i saveznik Hrvatske na području obrane, a slijetanje američkih helikoptera u sklopu njihova putovanja prema zrakoplovnoj bazi u Grčkoj je potvrda toga prijateljstva.

Naglasio je kako je Hrvatska vojska u procesu prelaska na zapadnu tehnologiju, pa je posjet američkih helikoptera prilika da se naši piloti i osoblje bolje upoznaju s njom. Riječ je o borbenim AH-64 Apache helikopterima koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama.

Krstičević je podsjetio da je Hrvatska uvela u uporabu helikoptere Kiowa Warrior američke proizvodnje, a od 2020. u uporabu će ući prva dva helikoptera Blackhawk koja je SAD donirao Hrvatskoj. To je dobro za naše pilote i tehničare, dodao je.

Američki veleposlanik zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo što su se američki helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku.

– Drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju, rekao je Kohorst.

Također je pohvalio vojnu suradnju SAD-a s Hrvatskom, koju smatraju snažnim partnerom.

Novinari su pitali hrvatskog ministra kada će biti potpisan ugovor između Hrvatske i Izraela o kupnji rabljenih zrakoplova F 16, a Krstičević je odgovorio kako radne skupine predano rade na ugovoru.

– Sve treba dobro analizirati i napraviti dobar ugovor. Kad se zatvori taj proces, onda će se ugovor potpisati, a bitno je da struka sve raščlani, kazao je.

Upitan ima li kakvih problema Krstičević je ustvrdio kako nema problema, a plan je da 2020, kada Hrvatska bude predsjedala EU-om, prva dva takva zrakoplova polete s našim pilotima.