13
Septembar

“Kad je Šerifa izdalo srce s kalašnjikovima su došli po navodni dug”

Published in Svijet
 
 

Romkinja otvara vrata trošnog objekta na koja smo upravo pokucali, a prije nego što smo uopće uspjeli išta izustiti okreće se i iz sveg glasa viče:

 

– Sarajka, dolazi vamo! Reci im što je jučer bilo, piše Večernji.hr.

Gotovo istog trenutka među 30-ak romske žena te djece, koliko ih se naguralo u trošnu kućicu, izdiže se žena u crvenoj haljini i s bijelom maramom oko vrata te polako dolazi do ulaznih vrata. Van ne smije jer policajci koji čuvaju objekt iz kuće puštaju samo jednu po jednu osobu. Dakle, kad jedna osoba iziđe, mora se vratiti prije nego druga smije van.

Stojeći na pragu Sarajka Zahirović, 55-godišnja udovica koja je u nedjelju ostala bez supruga Šerifa (60) koji je bio glava porodice započinje svoju priču objašnjavajući pozadinu sukoba između dva romska klana koji je eskalirao u srijedu navečer pred Osnovnom školom u Porečkoj ulici kad su članovi posvađanih porodice krenuli jedni na druge pucati iz kalašnjikova i drugih automatskih pušaka.

– Moj suprug Šerif je preminuo u nedjelju usred dana dok je pio kafu tu malo dalje u kafiću. Sjedio je na terasi i izdalo ga je srce. U ponedjeljak je kod nas u kuću došao Muharem Osmanović koji je glavni u njihovoj porodici i želio nas je reketariti. Rekao je da je moj suprug njemu ostao dužan 4000 eura i da mu ih moramo dati. Mi nismo željeli vratiti novac jer su isto tako mogli doći i izmisliti da im je bio dužan i milion eura, i oni su počeli praviti probleme, plašiti nas, zaustavljati na ulici, prijetiti – priča Sarajka Zahirović.

 

U srijedu u tačno 19 sati dvojica članova porodice Osmanović dovezla su se u crnom Porsche Cayenneu u Porečku ulicu, parkirali ga nasred ceste 10-ak metara od kuće porodice Zahirović koja se nalazi tačno preko puta ulaza u školu, izišli iz auta i otvorili paljbu po kući u kojoj se u tom trenutku nalazilo stotinjak ljudi koji su došli na sahranu Šerifu Zahiroviću. Nakon minutu ili dvije koliko je potrajao početni šok dvojica članova porodice Zahirović uzela su kalašnjikove koji su bili u kući te su, dok su žene i djeca u strahu ležali po podu, izišli na balkon i uzvratili paljbu prema Osmanovićima. U razmjeni vatre ispaljeno je više od 30 metaka koji su završili u fasadi kuće, škole, gumama, vjetrobranskim staklima i karoserijama parkiranih automobila, pa i u stolu obližnjeg kafića. Iako je policija navela kako niko nije ozlijeđen, to ipak nije tačno jer je jedan od gostiju koji je sjedio na terasi ranjen u potkoljenicu.

 

Ne žele se prilagoditi

 

– Ja sam ovdje rođen i odrastao i problemi s tom porodicom Zahirović postoje otkako su se doselili još 1979. godine. Stalno se svađaju, tuku i ne žele se prilagoditi sredini u kojoj se nalaze. Ova pucnjava se događala u 19.03 sati, a školski sat završava u 19.05 i djeca tad izlaze iz škole, zamislite da se sve dogodilo tri minute kasnije, pa to bi bio pokolj – kazuje zaposlenik trgovine koja se nalazi dva kućna broja dalje od kuće Zahirovića.

Sličnog su razmišljanja i drugi stanovnici Vukomerca koji su se danas okupili na protestu pred školom tražeći da se nešto poduzme po pitanju stalnih sukoba.

– Nastava je danas normalno organizirana, ali dobar dio roditelja nije doveo djecu u školu jer se boje za njihovu sigurnost – kazao je direktor škole Zdravko Dominik ne želeći komentirati proteste. U PU zagrebačkoj danas su potvrdili kako je zbog događaja privedeno 19 muškaraca od kojih su svi prijavljeni zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za što je zapriječeno od šest mjeseci do pet godina zatvora.