06
August

Petero ubijenih, deseci ranjenih u “noći nasilja” u Chicagu

Published in Svijet

 

Vatra je otvorena na 44 osobe širom Chicaga u nedjelju, javili su američki mediji, uz petero ubijenih u valu nasilja koje je policija nazvala “potpuno neprihvatljivim”.

 

Načelnik policijske patrole Chicaga Fred Waller izjavio je na konferenciji za novinare u nedjelju popodne da su neke pucnjave bile “ciljane” i povezane sa sukobima bandi.

 

– Grad Chicago doživio je noć nasilja. Incidenti s nasumičnom ili ciljanom pucnjavom na našim ulicama potpuno su neprihvatljivi – kazao je.

 

CNN je javio da su se višestruke pucnjave desile između ponoći i dva sata ujutru po lokalnom vremenu, dok ih se deset pucnjava desilo samo u trosatnom periodu od 1,30 sati.

 

Naoružani napadači otvorili su vatru na grupu ljudi, saopćila je policija i dodala da je među ranjenima 11-godišnji dječak.

 

Chicago je zabilježio skoro 20-godišnji rekordan broj ubistava u 2016. godini,što je navelo predsjednika Donalda Trumpa na redovne kritike gradskih vlasti zbog učestalog nasilja.

 

Waller je, međutim, izjavio da je do sada u ovoj godini smanjen broj pucnjava u Chicagu za 30 posto, dok je broj ubistava opao za 25 posto.

 

– To nikako ne možemo smatrati pobjedom, ali nastavljamo da se krećemo u pravom smjeru – kazao je.

 

Također je saopćio da je više od 5.500 komada nelegalnog vatrenog oružja zaplijenjeno s gradskih ulica.

 

– Obećavam ovom gradu da nećemo biti poraženi. Svi mi živimo u ovom gradu. Svi želimo da naš grad bude sigurniji – izjavio je Waller na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

 

IB.com/FENA