04
August

Evropa gori: U Portugalu jučer izmjereno 46 stepeni, a mi kisnemo

Published in Svijet
 

Danima je Evropa pod udarom toplotog vala koji je prvo grijao Skandinaviju. U pojedinim zemljama temperatura je danima iznad 30 stepeni. A meteorolozi najavljuju temperature od 50 stepeni u Portugalu!

 

Hoće li temperature za vikend u Portugalu nadmašiti onu izmjerenu u Atini od čak 47,3 stepena
Hoće li temperature za vikend u Portugalu nadmašiti onu izmjerenu u Atini od čak 47,3 stepena
 

Severe Weather Europe donosi jučerašnje temperature izmjerene u Portugalu - najviša je bila 45,7 stepeni Celzijevih u Mori, centralnom dijelu zemlje.

 

Ovo su najviše izmjerene temperature jučer:

 

+45.7 °C – Mora, Portugal

+45.2 °C – Alvega, Portugal

+44.9 °C – Coruche, Portugal

+44.7 °C – Amareleja, Portugal

+44.5 °C – Reguzengos, Portugal

 

Španija je također pod udarom toplotnog vala. Tamo su temperature juče također bile iznad 40 stepeni, i do 43, a za danas je najavljeno 45 stepeni na području najzapadnijih dijelova zemlje.

 

Očekuje se da će tokom vikenda u Portugalu biti oboren rekord najviše temperature izmjerene u Europi, koji datira iz 1977. godine, kada su u Atini izmjerena čak 47,3 Celzijeva stepena.

 

Portugalu je već oglašena uzbuna. Sve službe su u stanju pripravnosti, a stanovnicima se savjetuje da ne izlaze iz svojih domova u vrijeme najvećih vrućina.

 

Na Pirenejskom poluotoku očekuju se danas najviše dnevne temperature između 44 i 46 stepeni. Najtoplije će biti u Andaluziji.

 

Subota će najvjerojatnije biti najtopliji dan na Pirenejskom poluotoku. Najtoplije će biti na jugu Portugala te na jugozapadu Španjolske. Očekuje se da će se najviše dnevne temperature kretati i preko 48 Celzijevih stepeni.

 

Predviđa se da toplotni talas neće zaobići ni naš region. Ostaje nada da to ipak neće biti kao na Pirinejskom poluotoku.