29
Juli

Preminuo legendarni Oliver Dragojević

Published in Svijet
U splitskoj bolnici jutros u 5 sati preminuo je Oliver Dragojević. 
 
 
Kako javlja Slobodna Dalmacija, velikan hrvatske muzičke scene napustio nas je u 71. godini, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.
 
Tužnu vijest potvrdila je Oliverova porodica.
 
 
Oliver je bio jedan od najpoznatijih pjevača u Hrvatskoj, kao i na području cijele bivše Jugoslavije.
 
 
Muzika ga je pratila kroz cijeli život, otkad je kao mali upisao muzičku školu u Splitu, u kojem je i rođen 1947. godine. Naučio je svirati klavir, a potom i klarinet i gitaru. Još kao mali je uz pomoć usne harmonike zabavljao prvo djecu iz svoje ulice, a potom i putnike na brodu na relaciji Split - Vela Luka.
 
 
Prvi put je nastupio 1961. godine na splitskom dječjem festivalu.
 
 
Šest godina kasnije na nagovor Zdenka Runjića prvi put je nastupio na Splitskom festivalu s pjesmom Picaferaj.
 
 
 
Iako pjesma na tom festivalu nije polučila velik uspjeh, postala je jedan od njegovih omiljenih hitova među publikom. Nakon toga je godinama svirao po zapadnoeuropskim klubovima, a 1974. je na Prokurativama osvojio nagradu publike za pjesmu Ča će mi Copacabana.
 
 
Potom je uspostavio suradnju sa Zdenkom Runjićem, da bi 1975. na Splitskom festivalu nastupio s pjesmom Galeb i ja, koja je postala njegov zaštitni znak.
 
 
U muzičkoj karijeri koja je potrajala više od 50 godina Oliver je dobio ogroman broj nagrada, a bio je omiljen na cijelom području bivše Jugoslavije.
 
IBcom / Slobodna Dalmacija
Last modified on Nedjelja, 29 Juli 2018 09:42