12
Juni

Analitičari o sastanku Trumpa i Kim-a: Mir ima šansu

Published in Svijet
Lideri SAD-a Donald Trump i Sjeverne Koreje Kim Jong-un rano jutros po našem vremenu održali su historijski samit u Singapuru.

Sagovornici su imali sveobuhvatnu, duboku i iskrenu razmjenu mišljenja o uspostavi novih odnosa između SAD-a i Sjeverne Koreje, te gradnji održivog mira na Korejskom poluostrvu.
 
Susret bez incidenata
 

Potpisali su i Deklaraciju kojom su se obavezali da će novi američko-sjevernokorejski odnosi doprinijeti miru i prosperitetu Korejskog poluostrva i cijelog svijeta.
 
U usvojenom dokumentu navodi se da je Sjeverna Koreja predana kompletiranju denuklearizacije na Korejskom poluostrvu. SAD i Sjeverna Koreja obećale su da će predano raditi na uspostavi novih odnosa zasnovanih na željama za mir i prosperitet naroda dviju država, ali i udružiti snage i graditi trajan mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu.
 
Također, SAD i Sjeverna Koreja istakle su svoju predanost traženju ostataka ratnih zarobljenika i nestalih vojnika, uključujući repatrijaciju identifikovanih.
 
Politički analitičari ohrabreni su historijskim sastankom, a osim same Deklaracije, potenciraju kako je značajno i da je sam susret prošao bez incidenata.
 
Profesor Žarko Puhovski u razgovoru za Vijesti.ba susret dvojice lidera ocijenio je izuzetno važnim, ali upozorava kako je njim stvoren privid kao da se radi o početku nove faze odnosa.
 
- Kažem privid, jer mi ne znamo hoće li nešta doista biti od toga ili ne. Ali, važno je da odnos nije prekinut, tako da postoji mogućnost da se krene u doista dobrom pravcu i denukleariziranja i odlaska američkih trupa s Korejskog poluotoka - navodi Puhovski.

zarko-puhovski

Žarko Puhovski
 
Međutim, dodaje, treba uzeti u obzir da je ovo Trumpu, nakon velikog neuspjeha na Samitu G7, bila šansa da ipak nešto pokaže.
 
- S druge strane, Kim je toliko izoliran da mu je očajnički potreban bilo kakav kontakt, pa makar i s Trumpom - navodi Puhovski.
 
Smatra da je sama Deklaracija poprilično uopćeno napisana, te stoga nema potrebe ni sumnjati da je se Trump i Kim neće pridržavati.
 
- Naprosto je nije lako kršiti na tom nivou apstraktnih formulacija koje su korištene. Međutim, ako je se želi doslovice ozbiljno shvatiti, onda ona puno znači. Sad je, opet, pitanje koliko će je se njih dvojica sjećati kad se vrate kući i kakvog će raspoloženja biti - dodaje Puhovski.
 
Analitičar Miloš Šolaja iz Banje Luke mišljenja je da sam sastanak, a naročito potpisivanje dokumenta, pokazuje kako postoji svijest o potrebi izgradnje mira na zemljinoj kugli.
 
- Potrebno je da se u okvirima procesa novog svjetskog poretka pokaže kako je mir ustvari ta izlazna strategija koja treba da poveže sve igrače u globalnoj zajednici - kaže Šolaja za Vijesti.ba.

milos-solaja-1

Miloš Šolaja
 
Naglašava kako je pohvalno da su se i SAD i Sjeverna Koreja okrenule mirnom rješavanju spora koji je predstavljao krupnu prijetnju sigurnosti i miru u svijetu.
 
Mir ima šansu 
 
- Imali smo situaciju da je bilo dosta nepoznanica kada su uopšte u pitanju potencijali Sjeverne Koreje, ali i njene strateške odluke u pogledu upotrebe nuklearnog oružja. S druge strane, vidjeli smo da je i iz SAD-a išla jedna pojačana ratna retorika - dodaje Šolaja.
 
Susret Trumpa i Kim Jong-una ocijenio je dobrim potezom koji obećava da mir na zemljinoj kugli ima šansu.
 
- Mir nije sam po sebi dat, već je potrebno da ga grade svi učesnici u procesu. Inače, ovo je i upustvo za druge situacije koje mogu predstavljati ugrožavanje sigurnosti u svjetskim političkim procesima - rekao je Šolaja.
 
Dijalog SAD-a i Sjeverne Koreje, smatra, jedna je vrsta putokaza kako treba da se grade odnosi u svijetu.
 
- Najbitnije je da je dijaloga došlo i da je postignuta određena saglasnost koja se kreće u pravcu suzdržanosti i denuklearizacije Korejskog poluostrva. Dogovoreni su i konkretni koraci, a sada ostaje na SAD-u i Sjevernoj Koreji da ih se pridržavaju. Pretpostavka je da, čim je došlo do sastanka i usvajanja Deklaracije, postoji dobra volja da se to i provede - dodaje Šolaja.
 
Vanjskopolitički analitičar Slobodan Šoja istakao je za Vijesti.ba da su Trump i Kim Jong-un bez problema potpisali Deklaraciju jer na stolu nisu imali previše spornih tema, pa su se fokusirali samo na ona pitanja oko kojih su lako mogli postići dogovor.
 
- Mislim da je sve ovo ustvari predigra jednom velikom dalekom cilju, a to je ujedinjenje dviju Koreja, koje će se desiti onda kada se dogovore, ne samo dvije Koreje, već SAD i Kina - smatra Šoja.

slobodan-soja02

Slobodan Šoja
 
Za svijet je vrlo važno, tvrdi, da se sa Korejskog poluostrva otkloni svaka mogućnost bilo kakvog nuklearnog sukoba.
 
Prema Šojinim riječima, tokom jutrošnjeg sastanka u vazduhu je lebdjelo pet izazova: denuklearizacija, okončanje Korejskog rata, potpuna normalizacija odnosa, ljudska prava, te pitanje sigurnosti i američkih obećanja.
 
- Trump je vrlo jasno kazao da, ako denuklearizacija ne bude potpuna, provjerljiva i nepovratna, onda se nema o čemu razgovarati, dok je Kim Jong-un to malo pokušao relativizirati, ističući da bi se cijelo poluostrvo trebalo denuklearizirati - govori Šoja.
 
Prema njegovom mišljenju, postavlja se pitanje koliko sjevernokorejski lider može vjerovati da će zadržati svoj režim.
 
- Suština čitave priče je da njega svjetski mir ne zanima, već kako će zadržati taj svoj režim koji je očigledno u potpunom kolapsu - zaključio je Šoja.
 
D.K.