03
Maj

Evropska unija ograničava slobodu kretanja za ratne zločince

Published in Svijet

Građanima EU-a, za koje se sumnja da su počinioci ratnih zločina, može se uskratiti pravo nastanjivanja u nekoj drugoj zemlji Unije, odlučio je Europski sud pravde. Povod je bio slučaj jednog hrvatskog državljana, piše DW.

 

Svojom presudom je Europski sud pravde u Luxemburgu potvrdio ranije presude dva suda u Nizozemskoj i Belgiji. U prvom slučaju radi se o osobi K. koja ima hrvatsko i bosansko-hercegovačko državljanstvo. Nju je jedan nizozemski sud proglasio nepoželjnom zbog postojanja “ozbiljnih razloga za sumnju” da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini počinila ratne zločine.

 

Kako se navodi u obrazloženju presude Europskog suda pravde, nizozemske vlasti su K.-u uskratile pravo boravka i naseljavanja u Nizozemskoj s obrazloženjem da je tokom rata u BiH bio pripadnik jedne specijalne jedinice koja je sudjelovala u ratnim zločinima. U interesu zaštite identiteta osobe o kojoj se radi, sud ne navodi gdje se točno K. tokom rata borio, ali se navodi kako je “nedvojbeno da je K. bio pripadnik jedinice bosanske vojske između travnja 1992. i veljače 1994.”, te da je potom “iz te vojske dezertirao”.

 

Treba štiti žrtve

 

U siječnju 2001. je K. zajedno sa suprugom i tada maloljetnim sinom, stigao u Nizozemsku i od tada bez prekida boravi u zemlji. 2006. rođeno im je drugo dijete. Odmah po dolasku K. je zatražio azil, no taj je zahtjev odbijen. Nekoliko godina kasnije podnešen je drugi zahtjev za dodijelom azila, no i taj je odbijen i istovremeno mu je izrečena zabrana boravka u zemlji. Nakon pristupanja Hrvatske EU K. je tražio dozvolu boravka na temelju prava na slobodu kretanja za državljane EU, no i taj je zahtijev odbijen, s obrazloženjem da se radi o osobi za koju se opravdano smatra kako je “znao za činjenje ratnih zločina te da je u njima i sam sudjelovao”.

 

Nizozemsko pravosuđe smatra kako je potrebno poduzeti mjere zaštite javnog poretka i javne sigurnosti, te mjere kako bi se spriječilo da nizozemski državljani stupe u kontakt s osobama koje se u svojoj zemlji podrijetla terete za teška kaznena djela. “Posebno treba spriječiti mogućnost, da žrtve odnosno članovi obitelji žrtava dijela koja se K-u stavljaju na teret, susretnu K.-a negdje u Nizozemskoj”, navodi se u obrazloženju presude.

 

Negiranje vrijednosti EU

 

Pri donošenju odluke o uskraćivanju prava na boravak u zemlji, nije ključno da li određena osoba u toj zemlji već boravi i koliko dugo. To međutim, naglašava Europski sud pravde, ne znače da pravosuđe neke zemlje može donositi proizvoljne odluke bez opravdanih razloga i argumenata ili se pozivati na neki oblik automatizma. Svaki se slučaj naime mora promatrati kao jedinstven i mora biti tretiran kao konkretni i pojedinačni slučaj. Za svaku se osobu mora točno utvrditi da li postoji opasnost za javni red i mir, jednako kao što se mora utvrditi za koje ratne zločine postoje opravdane sumnje. Kao razlog uskraćivanja prava na boravak može služiti “

 

U drugom slučaju radilo se o jednom afganistanskom državljanu, koji je tražio pravo boravka u Belgiji, budući da njegova kćer ima EU-državljanstvo. I njega se sumnjiči da je u Afganistanu sudjelovao u ratnim zločinima, zbog čega mu je belgijski sud uskratio to pravo.

 

Nakon ove presude Europskog suda pravde nadležni sudovi u Nizozemskoj i Belgiji moraju donijeti konačne presude što će sa osobama o kojima se radi, te s njihovim obiteljima, dalje biti.

IB.com/Fokus.ba

Last modified on Četvrtak, 03 Maj 2018 07:39