13
Maj

Reisul-ulema Kavazović na godišnjem forumu Islamske banke za razvoj

Published in Svijet
 
Reisul-ulema Kavazović na godišnjem forumu Islamske banke za razvoj
Foto: Mina

U organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB Group) u Kongresnom centru Kralj Abdullah Džedi u Saudijskoj Arabiji održan je godišnji Forum privatnog sektora (PSF) od 11. do 13. maja ove godine, a na poziv organizatora u radu ovogodišnjeg...

... Foruma učestvovao je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Forum je okupio je više od 2.500 učesnika iz različitih finansijskih i privrednih sektora iz 57 zemalja članica Grupe Islamske razvojne banke, te je održan pod visokim pokroviteljstvom čuvara dviju svetih džamija kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

 

U fokusu ovogodišnjeg Foruma bila je promocija halal industrije, te razgovor o načinima, sredstvima i inovativnim rješenjima za investiranje i prilikama za unutrašnju trgovinu u halal sektoru između zemalja članica, kao i na globalnom nivou.

Reisul-ulema Kavazović je govorio na uvodnoj sesiji o temi "Otključavanje potencijala zemalja članica IsDB-a za korištenje ogromne i rastuće globalne halal industrije".

U svom izlaganju reisul-ulema Kavazović se osvrnuo na opće principe halala, razvoj halala u Bosni i Hercegovini, te doprinos Islamske zajednice u tom kontekstu, istakavši da je u posljednjim desetljećima postignut je veliki napredak u institucionalnom pristupu halalu i razvoju različitih sektora halal industrije.

Bosna i Hercegovina participira u globalnom halal pokretu preko Agencije za certificiranje halal kvalitete koju je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koja sudjeluje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija. Agencija posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskih zemljama. Na taj način ispunjeni su preduslovi za izvoz halal proizvoda iz Bosne i Hercegovine i zemalja naše regije u brojne islamske zemlje, što je poslovna prilika koju koriste brojne kompanije iz Bosne i Hercegovine i regiona Balkana.

Reisul-ulema se posebno osvrnuo na to da razvoj halal poslovanja i halal industrije ne smije staviti u drugi plan duhovnu dimenziju halala koja se, uslovno, može iskazati kroz tri islamska principa.

Prvi je da je halal hrana Božija milost ljudima koja ljudima omogućava da se hrane i održavaju svoje tijelo kako je pravilno i korisno, onako kako je Uzvišeni Allah zadovoljan.

Drugi princip vezan je za namjesništvo čovjeka na zemlji. Zemlja sa svim svojim resursima, biodiverzitetom, redom i poretkom je data na upravljanje i raspolaganje ljudima. Naša obaveza nije samo da tražimo da hrana koja se za nas proizvodi bude čista i halal, naša obaveza je da tražimo od proizvođača i drugih sudionika u poslovanju da prilikom proizvodnje i distribucije budu odgovorni za ograničene resurse na zemlji i posvete dužnu pažnju zabrinjavajućim razmjerama onečišćenja planete.

Treći princip se odnosi na odgovornost za neuhranjenost i glad u svijetu. Bit halal hrane se ne može svesti na to da je ona čista, lijepa i ukusna onima koji imaju hrane, jer je hrana pravo svih ljudi i u našoj halal hrani može biti tuđeg haka. Odgovorni smo za to da halal hrana mora biti dostupna svim muslimanima i svim ljudima.

Ovogodišnji Forum privatnog sektora IsDB potvrđuje važnost partnerstva između kreatora politike, finansijskih i trgovinskih institucija, privatnog sektora, multilateralnih razvojnih banaka i svih relevantnih aktera, kako bi se uhvatili u koštac sa svim nepredvidivim izazovima i scenarijima koji negativno utječu na ekonomiju.

 

(MINA)

Istočna Bosna