11
Decembar

Nemiri na Kosovu: Više oružanih sukoba policije i srpskog stanovništva i tokom protekle noći

Published in Svijet
Kosovski Srbi i policija te zemlje u tokom protekle noći su razmijenili vatru u nekoliko incidenata, nakon izbijanja tenzija u nestabilnom sjevernom dijelu zemlje.
 
Ranije tokom dana, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su glavne puteve u regionu u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog meseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim etničkim Srbima.
S obzirom da kriza raste na sjeveru zemlje naseljenom većinski srpskim stanovništvom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani u subotu je najavila da će lokalni izbori u toj oblasti biti odloženi do 23. aprila. Izbori su bili zakazani za 18. decembar, ali su Srbi rekli da će bojkotovati birališta.
 
Policija je saopćiila da je blokada zaustavila saobraćaj i da su bili primorani da zatvore dva granična prelaza između Kosova i Srbije. Kasnije su rekli da su bili pod vatrom na nekoliko lokacija u blizini jezera na granici sa Srbijom. Trenutno nema izvještaja o povrijeđenima.
 
Policijske jedinice su, u samoodbrani, bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na zločince koji su odbijeni i pobjegli u nepoznatom pravcu, navodi se u saopćenju policije, prenosi Reuters.
 
Pucnji su se čuli i na drugim lokacijama u sjevernom dijelu zemlje.
 
Prištinska policija saopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhapšen zbog navodnog napada na prostorije izborne komisije, policajce i izborne zvaničnike u utorak.
 
 
Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno sa lokalnim sudijama i oko 600 policajaca, podnijeli su prošlog mjeseca ostavke u znak protesta zbog odluke vlade da zamjeni registarske tablice automobila koje izdaje Beograd registarskim tablicama koje je izdala Priština.
 
"Srbija je naložila svojim ilegalnim strukturama da postave barikade na sjeveru Kosova. Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju", rekao je na Twitteru Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Kosova.
 
 
Ranije je kosovska policija uhapsila još jednog Srbina zbog sumnje da je učestvovao u oružanom napadu na policijsku patrolu. U četvrtak je jedan policajac povrijeđen u napadu na patrolu nakon što su policijske redove u tom području pojačali nesrpski oficiri nakon masovnih ostavki.
 
Na hitnoj konferenciji za novinare, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će zatražiti od mirovne misije NATO-a KFOR da dozvoli Srbiji da rasporedi trupe i policiju na Kosovu, iako je priznao da nema šanse za dobijanje dozvole.

Istočna Bosna