06
Novembar

Kosovski mediji: Srbija planira nerede, plan je da dođe do sukoba

Published in Svijet

"Srbija je putem svojih struktura planirala nerede na sjeveru Kosova. Planirani su napadi na kosovsku policiju, ali i na pripadnike KFOR-a i EULEX-a", piše kosovski medij KosovaPress. 

 

Plan je da se kroz inscenirane incidente zaoštri situacija koja bi dovela do otvorenog sukoba između policije i KFOR-a sa jedne strane i srpsko-ruskih eksponenata sa druge strane pri čemu se Srbi nadaju podršci vojske Srbije.

 

Srbija je regrutirala grupe mladih ljudi na sjeveru koji su dio kriminalne organizacije “Severna brigada” koja se sumnjiči da je umiješana u brojne kriminalne radnje uključujući paljenje automobila Srba sa sjevera, piše dalje kosovski medij KosovaPress.

 

Navodi se kako neki od čelnika ove organizacije imaju osobna poznanstva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poput Vladimira Radivojevića poznatog pod nadimkom Mami iz Zvečana.

 

Da su KFOR-ovi pripadnici meta ove organizacije govori i akcija iz 26. kolovoza ove godine, kada su nadgledali i fotografirali punktove KFOR-a na sjeveru te ih objavili uz koordinate. Prvi koji se dovodi u vezu sa planiranjem napada je spometnuti Vladimir Radivojević “Mami”. Na skupu u Raškoj održanom 13. listopada prošle godine nakon govora Radivojevića, srbijanski predsjednik je zamolio govornike da se predstave rekavši “znam ga” misleći upravo na “Mamija”.

 

Jedan je od istaknutijih članova navijačke grupe “Delije” iz Zvečana. Pored Radivojevića u planove je uključen i Aleksandar Jevremović iz Leposavića, unuk bivšeg ministra Gorana Bogdanovića. Zajedno sa Markom Vukašinovićem predvodi grupu “Civilna obrana” koji djeluju iz lokala “Mistik” u Leposaviću, navodi KosovaPress. U organizaciju nereda je uključen i Uglješa Jaredić, bivši zapovjednik Postrojbe za brzi odgovor kosovske policije na sjeveru. Prije mjesec dana dao je ostavku u kosovskoj policiji, a prethodno je bio pripadnih srpske žandarmerije.

 

Last modified on nedjelja, 06 Novembar 2022 11:18

Istočna Bosna