Aleksandar Vučić sit je toga da ga se opisuje kao "malog Putina" koji namjerava napasti krhke susjede svoje zemlje na Balkanu. Vučić je nedavno u intervjuu u biblioteci predsjedničke palače ironično primijetio: "Visok sam gotovo dva metra." (Procjenjuje se da je Vladimir Putin visok najviše 1,70 metara, iako je tačna visina ruskog predsjednika osjetljivo pitanje za Kremlj.)

 

Međutim, iza neozbiljnosti oko fizičkog stasa krije se ozbiljno pitanje koje muči Balkan i zabrinjava zapadne diplomate: koristi li Rusija Srbiju da potakne podjele u Evropi i izazove novi sukob u bivšoj Jugoslaviji i tako odvrati pažnju NATO-a od agresije na Ukrajinu?

 

To je ključno pitanje koje postavlja New York Times u opširnoj analizi političkog stanja na Zapadnom Balkanu i uloge Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, koja je objavljena ovih dana. List tvrdi da su ti strahovi pojačani prošle sedmice, kada je spor između Kosova i Srbije, koja je s Rusijom povezana historijom, religijom i dubokim neprijateljstvom prema NATO-u, u vezi s registarskim tablicama izazvao nemire, blokade cesta i pucnjavu, što je upalilo alarm u Atlantskom savezu.

 

Nemiri na Kosovu i napetosti u Bosni i Hercegovini, koje su izazvali Milorad Dodik, ratoborni vođa kojeg podržava Moskva i tvrdokorni hrvatski nacionalisti, doveli su do upozorenja da Rusija pokušava potaknuti napetosti iz balkanskih ratova iz 1990-ih. Američki ambasador u Srbiji Christopher Hill, čije nedavno imenovanje ukazuje na povećanu zabrinutost Washingtona oko Balkana, rekao je da je Rusija, koja nudi samo "ekonomske ucjene" i "haos u cijeloj regiji", našla malo sljedbenika.

 

Ruski mediji mjesecima šire zapaljive izvještaje o nepodnošljivom ugnjetavanju koje trpe Srbi na Kosovu i u Bosni. To je pisanje dio ruske propagande i ohrabrilo je tvrdokorne, promoskovske srpske nacionaliste. Prošle je sedmice generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na svom Twitteru objavio da je razgovarao s Vučićem o rasplamsavanju na Kosovu i izjavio da je savez "spreman intervenisati ako stabilnost bude ugrožena".

 

Visoki zvaničnik Vučićeve stranke Vladimir Đukanović uhvatio se ideje o Srbiji kao osvetniku koji će "biti prisiljen započeti denacifikaciju Balkana", što je odjek deklariranog cilja Rusije u Ukrajini i težnje za "Velikom Srbijom" Beograda. Rusko ministarstvo vanjskih poslova dolilo je ulje na vatru prošle sedmice optužujući albanske "radikale da pokušavaju protjerati Srbe i da izazivaju nemire kako bi pokrenuli nasilni scenarij".

 

"Za Rusiju, Kosovo je savršeno jeftino ulaganje koje se stalno isplaćuje", tvrdi beogradski analitičar Vuk Vuksanović. Međutim, dodao je, sposobnost Rusije da divlja po Balkanu ozbiljno je ograničena ratom u Ukrajini. "Sada postoji manje stvari koje Rusija može učiniti. Njeni kapaciteti su ograničeniji i ona je izoliranija. Njihovi su resursi usmjereni na Ukrajinu."