Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte.

 

Vučić je u obraćanju javnosti u Srbiji zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

 

- Ne budu li htjeli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam - Srbija će pobijediti - poručio je Vučić, prenosi N1.

 

Objasnio je kako se Priština poziva na tačku tri sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a u kojoj se kaže da svaka strana može primijeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim izlazno-ulaznim dokumentima za one koji tranzitno putuju u treće zemlje, koristeći statusno neutralni jezik.

 

Vučić je podvukao da to nikako ne može da važi za Srbe sa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu, niti putuju tranzitno u treće zemlje.

 

- Druga stvar je što to Albanci žele da iskoriste i kažu: Pa, to je reciprocitet, mi imamo pravo u skladu sa Ustavom Kosova. Pa, u skladu sa Ustavom Srbije Kosovo je deo Srbije, pa mi ne idemo oružjem da to vraćamo pod ustavno-pravnu kontrolu Republike Srbije. Ponašamo se odgovorno, ozbiljno, ne želimo sukobe i rat. To je najgluplje objašnjenje od albanskih političara - ocijenio je Vučić.

 

Kada je riječ o registarskim tablicama, Vučić je podsjetio da su sporazumom iz 2011. godine uvedene RKS i statusno neutralne KS tablice koje je izdavao UNMIK, i da je njihovo važenje bilo oročeno na pet godina sa najavom da će nakon isteka tog perioda dvije strane ponovo razmotriti pitanje tablica.

 

U međuvremenu je, podsjetio je, Marko Đurić 2016. godine potpisao sporazum sa Prištinom u kom se navodi da će se važenje KS tablica produžiti do kraja 2021. godine, ali je Priština u septembru 2020, kako je ocijenio, samovoljno ukinula KS tablice.

 

- I šta Priština danas hoće, želi da kaže: ‘Ne postoje više KS tablice, mi smo suverena država, Kvinta nam kaže da smo suverena država, i briga nas za sve drugo, možete imati samo RKS tablice, i nećemo dozvolizi KM tablice da niko ne bi pomislio da postoje ostaci druge države - rekao je Vučić.