Print this page
17
Juli

Hrvatska zabranila Vučiću privatnu posjetu Jasenovcu, stigla prva reakcija iz Srbije

Published in Svijet

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je htio preći granicu iz Bosne i Hercegovine

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao danas privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

 

Informaciju su pustili iz Plenkovićeve vlade. Prema izvorima zagrebačkog Jutarnjeg lista iz vlade su rekli da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatnu posjetu Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

 

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su bili šokirani načinom na koji je srbijanski predsjednik planirao doći.

 

“Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama preći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika ‘svesrpskog sveta’ u Hrvatskoj mu neće proći”, prenosi izvor iz vlade, piše Jutarnji list.

 

“Ovdje nema ni jedne dobre namjere, ni jednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti haos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir”, poručuju iz hrvatske Vlade, prenosi Jutarnji.

 

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s ambasadom, Vučić je htio preći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njena entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac, piše Index.hr.

 

Ubrzo je i Srbije stigla prva reakcija.

 

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih pasoša, morati posebno najaviti i obrazložiti svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole, prenijela je beogradska agencija Tanjug.

 

“Od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih pasoša morat će posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin komentirajući odluku hrvatske vlade da zabrani predsjedniku Srbije Vučiću da privatno posjeti Jasenovac.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da je to što su zabranili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, najveći skandal u modernoj istoriji.

 

“Vučić će sad tražiti službeno posjetu, pa da vidimo te evropske vrijednosti”, kazala je Brnabić ustvrdivši da odlaganje njegove posjete Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”.

 

Hrvati odbili primiti protestnu notu

 

Šef srbijanske diplomatije Nikola Selaković rekao je danas na vanrednoj konferenciji za medije, povodom zabrane privatne posjete Jasenovcu koju su hrvatske vlasti izrekle predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da je odbijena i protestna nota Srbije koja je uslijedila nakon toga.

 

– Naše Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je Hrvatskoj, ali je predstavnica Ambasade Hrvatske odbila da primi notu Srbije – rekao je Selaković.

 

– Ovo je zastrašujuća odluka jedne države – ustvrdio je Selaković.

 

Vučićeva “morbidna laž”

 

Oglasio se i sam Vučić, kao i obično, puno smireniji i odmjereniji u izjavama od svojih najbližih saradnika.

 

– Samo vi radite svoj posao! Živeće srpski narod i nikada neće zaboraviti – napisao je predsjednik Srbije na Instagram nalogu, ne komentarišući ono što su iz Hrvatske saopštili o načinu na koji je želio ući u tu zemlju.

 

Vučić je na Televiziji Pink nedavno govorio kako ni jedan srbijanski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu.

 

Na to je reagirao bivši srpski predsjednik Boris Tadić jer je on 2010. bio i u Jasenovcu i u Jadovnom. Vučića je prozvao za politički marketing i samopromociju u pogledu odnosa prema Jasenovcu ocijenivši kako se Vučić ponaša kao da “istorija počinje od njega”.

 

“Ova laž da je prvi predsjednik koji je posjetio Jasenovac morbidna je, jer je uporabu žrtava genocida u marketinške svrhe i satisfakcije osobnih ambicija teško i komentirati”, rekao je Tadić za Danas.