Print this page
03
Juli

U DORTMUNDU ODRŽAN MARŠ MIRA U ZNAK SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI: PRISUTNIMA SE OBRATILA I KONZULICA VIŠNJA LONČAR

Published in Svijet

Jučer je u Dortmundu održan Marš mira u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

 

U ovom njemačkom gradu okupilo se stotine građana koji su se prisjetili stradalih i odali im počast. Njihov cilj je da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi, ali da se o tome priča i u školama.

 

Poruka koja je ovim skupom poslana njemačkim političarima jeste da genocid u Srebrenici uđe u udžbenike i da se Srebrenica nikada više ne ponovi, a posebno u Ukrajini.

 

Prisutnima su se između ostalih obratili i generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar, kao i generalni konzul Turske Sezai Tolga Simsir.

Lončar se zahvalila Adisu Ahmetoviću i Jasmini Hoster koji su zaslužni što se BiH konačno našla među temama u Bundestagu i za Rezoluciju o BiH koja je planirana 8. jula.

 

 

Iskoristila je priliku i pozvala dijasporu na glasanje.

 

Ona je u svom govoru kazala da se bol, tuga i suze nemaju ime ni prezime i ne mogu se izbrisati iz ljudskih srca svih onih kojima su ubijeni najmiliji.

 

  • Molim sve prisutne da svi zajedno budemo ujedinjeni u odbrani naše domovine BiH, koja je dovoljno velika za sve nas i građane diljem svijeta koji je vole i nose u srcu gdje god da su, i sa ponosom kažu da su Bosanci i Hercegovci. BiH je dovoljno velika i gostoprimljiva bila vijekovima za sve narode i vjere koje su stoljećima kulturološko i historijski bile povezane. To dobronamjerno gostoprimstvo koje ima naš narod je zapravo naše bogatstvo. Neka to bude naša prednost i most i ispružena ruka prema svim našim susjedima, komšijama, sa kojima smo išli zajedno u školu i slavili praznike. To je naše bogatstvo. Zato vas molim da izađete na izbore. 19. juli je zadnji dan za prijavu. Da kažemo svi da smo tu, da nas ima, i da dižemo glas diljem dijaspore da je ne damo, da je naša, da je nedjeljiva. Da želimo modernu, evropsku, građansku državu gdje nas neće dijeliti po stranačkoj pripadnosti, imenu i prezimenu. Da ne moramo ići u svijet da bi prehranili svoje obitelji. Da postanemo članice EU i NATO-a! I da nam više niko neće prijetiti. Da živimo konačno u zdravom okruženju. Majke Srebrenice su naše heroine koje su postale historijski simbol, ne samo u BiH, već i diljem svijeta – rekla je Lončar.

Video pogledajte i OVDJE.