Print this page
30
Juni

NATO ima raniji pristanak BiH za svoje djelovanje, nije mu potrebna nova saglasnost

Published in Svijet

"Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv sajber-napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te sajber-napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozdravio je odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o slanju vojnih eksperata, te smatra da će se ovim osnažiti NATO štab u Bosni i Hercegovini, te pružiti praktična podrška našoj zemlji u borbi protiv sajber-prijetnji.

 

“NATO štab u Bosni i Hercegovini, kao pravni sljednik izvorne međunarodne vojne misije, postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, a uz to ima već raniji pristanak vlasti Bosne i Hercegovine za svoje djelovanje. NATO štab, pravnim aranžmanima koji regulišu ovo pitanje, ima pravo i obavezu da širi svoje kapacitete, po svojim procjenama sigurnosne situacije u BiH, te mu za to nije potrebna saglasnost vlasti BiH, a naročito mu nije potrebna saglasnost vlasti entiteta”, saopćio je Džaferović.

 

https://www.fokus.ba/wp-content/uploads/2022/05/dzaferovic-stoltenberg-300x161.jpg 300w" sizes="(max-width: 710px) 100vw, 710px" style="margin:0px;padding:0px;font-size:12.8px;vertical-align:baseline;max-width:100%;height:auto;backface-visibility:hidden">

Šefik Džaferović i Jens Stoltenberg

 

Dodaje da svi relevantni nalazi ukazuju da je situacija u Bosni i Hercegovini u proteklih godinu dana opasna i zabrinjavajuća, uslijed secesionističkih aktivnosti vlasti entiteta RS.

 

“Posebno su zabrinjavajuće posljednje najave člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS da čeka samo pogodan trenutak za secesiju, kao i izjave predsjednika Vlade tog entiteta da je formirana neustavna agencija za lijekove i da će RS, uprkos odlukama Ustavnog suda, insistirati na razgradnji institucionalne strukture BiH. Ako Dodik i društvo misle da mogu ići u projekat rušenja Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka, a da u tome neće biti zaustavljeni, grdno se varaju”, poručio je Džaferović.

 

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovni imali smo u proteklom periodu žestoke sajber-napade, zbog kojih su škole u oba entiteta bile paralizirane.

 

“Ne vidim ko bi imao razumne razloge da se protivi jačanju kapaciteta BiH, u oblasti borbe protiv sajber-napada. Očigledno je da su protiv toga samo proruske političke snage, čija je uloga da otvaraju prostor za te sajber-napade i destabilizaciju. Obaveza svih u BiH i euroatlantske zajednice jeste da se tome suprotstavimo”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.