23
Juni

Njemačka, Francuska i Nizozemska protiv kandidatskog statusa za BiH

Published in Svijet

Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Evropskoj uniji - sve je glasnija poruka iz Brisela.

Kako je potvrđeno za portal "Avaza" iz diplomatskih krugova u Briselu, uprkos inicijativi Slovenije koju su podržale i Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini su Francuska, Njemačka i Nizozemska.

 

Kako navode, smatraju da bi bio loš znak dati BiH status kandidata bez ispunjavanja uslova. Kako dodaju, s druge strane, perspektiva je ključna.

 

U Briselu je danas počeo dvodnevni samit EU – Zapadni Balkan, a u fokusu je dodjela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Evropske političke zajednice.

 

Uprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, uz realizaciju Briselskog sporazuma, to se vjerovatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobija status kandidata bez bilo kakvih uslova.



Neke od "velikih" članica Evropske unije generalno protiv proširenja.

 

Podsjetimo, iz nekih diplomatskih krugova došle su i informacije da bi BiH mogla dobiti uslovni kandidatski status ukoliko bi se usvojili propisi iz Briselsko sporazuma, a to su izmjene Zakona o VSTV, Zakona o javnim nabavkama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

 

No, komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi nedavno je poručio da nema ublažavanja uslova za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.

 


Avaz

Istočna Bosna