28
Januar

U Njemačkoj počinje suđenje šestorki koja je izvela spektakularnu pljačku

Published in Svijet

Osumnjičeni, u dobi od 22 do 28 godina, optuženi su za grupnu pljačku i podmetanje požara u muzeju Green Vault u kraljevskoj palači u Dresdenu koja je izvršena 25. novembra 2019. godine, prenosi AFP

 

U Njemačkoj se u petak sudi šestorici članova zloglasne kriminalne bande zbog spektakularne pljačke u kojoj su dragulji iz 18. stoljeća ukradeni iz državnog muzeja u Dresdenu.

 

Osumnjičeni, u dobi od 22 do 28 godina, optuženi su za grupnu pljačku i podmetanje požara u muzeju Green Vault u kraljevskoj palači u Dresdenu koja je izvršena 25. novembra 2019. godine, prenosi AFP.

Do danas nema traga draguljima, uključujući mač s drškom optočenom dijamantima i naramenicu na kojoj se nalazi poznati 49-karatni bijeli dijamant Dresdena, prenoi AFP.

Tužitelji su opisali ukradene muzejske eksponte kao “izuzetno važne u smislu istorije umjetnosti i kulture”.

 

Pljačkašima je trebalo samo osam minuta da isključe struju i provale kroz prozor.

Dvojica muškaraca naoružanih sjekirom potom su uletjela u izložbeni prostor i ukrala dragulje prije nego što su pobjegli u automobilu, koji su zapalili na podzemnom parkiralištu.

Lopovi su oteli 21 komad nakita optočenih s više od 4.300 pojedinačnih dijamanata i druge dragocjenosti iz zbirke saksonskog kralja Augusta II Jakog.

 

Stručnjaci za osiguranje kažu da je plijen vrijedan najmanje 113,8 miliona eura, a njemački mediji ga nazivaju najvećom pljačkom umjetnina u modernoj istoriji.

Direktorica državne umjetničke zbirke u Dresdenu, Marion Ackermann rekla je da je vrijednost ukradenih predmeta neprocjenjiva.

Osumnjičeni za pljačku su članovi takozvanog “klana Remmo”, porodice poznate po povezanosti s organiziranim kriminalom u Njemačkoj.

 

Trojica osumnjičenih uhapšena su nakon što je 1.600 policajaca izvršilo raciju u 18 berlinskih posjeda u novembru 2020.

Druga dvojica, braća blizanci koje je policija imenovala Mohammed i Abdul Majed Remmo, bili su u bijegu nekoliko mjeseci, ali su uhvaćeni u decembru 2020. i maju 2021. godine.

Posljednji osumnjičeni uhapšen je prošlog ljeta.

Remmosi su prethodno bili umiješani u još jednu zapanjujuću pljačku muzeja u srcu Berlina 2017., kada je ukraden zlatnik težak 100 kilograma.

Dvojica osumnjičenih kojima se sudi za pljačku u Dresdenu još uvijek izdržavaju maloljetničke kazne zbog umiješanosti u krađu zlatnika, koji također nikada nije pronađen.

“Veliki javorov list”, koji se smatra drugim najvećim zlatnikom na svijetu nakon australskog klokana od jedne tone, otet je iz prestižnog berlinskog muzeja Bode.

Istražitelji su 2020. godine od porodice Remmo zaplijenili 77 nekretnina ukupne vrijednosti 9,3 miliona eura, navodeći da su kupljene imovinskom koristi stečenom raznim kaznenim djelima, uključujući pljačku banke 2014. godine.

Osim šestorice glavnih osumnjičenih, istraga se vodi protiv još četvorice muškaraca zbog sumnje da su pomagali pljačkaše u obilasku mjesta pljačke dan prije izvršenja provale.

Zeleni trezor u Dresedenu (Green Vault museum ) jedan je od najstarijih evropskih muzeja. Utemeljio ga je 1723. godine kralj August II Jaki, koji je rođen u Dresedenu.

Nakon što je Kraljevska palača pretrpjela ozbiljna oštećenja u Drugom svjetskom ratu, muzej je ostao zatvoren desetljećima prije nego što je obnovljen i ponovno otvoren 2006. godine.

Istočna Bosna