25
Januar

U Ukrajini pala grupa ruskih diverzanata, planirali lažne napade

Published in Svijet
Ukrajinska sigurnosna agencija SBU kaže da im je cilj bio pokrenuti lažne napade u pograničnim regijama kako bi opravdali invaziju. 

Ukrajina kaže da je razbila grupu diverzanata koje podupire Rusija, a koji su planirali napade u pograničnim regijama Ukrajine s ciljem 'destabilizacije' zemlje, piše Daily Mail.



Kako je izvijestila ukrajinska sigurnosna agencija SBU, 'zločinačka grupa je pripremala seriju oružanih napada na gradsku infrastrukturu, a sve je koordinirala ruska specijalna služba'.



U utorak su u Harkovu na istoku i u Žitomiru na zapadu Ukrajine izvršene racije.





Ovo se događa dok Rusija gomila svoju vojsku u blizini granice s Ukrajinom, a SAD upozorava da bi Moskva mogla pokrenuti lažne napade u pograničnim regijama kako bi opravdala invaziju.



Ukrajinski tajni agenti kažu da je uhićena banda planirala niz pljački 'urbanih infrastruktura', uključujući 'komercijalne nekretnine'.



Bandu su navodno organizirala dvojica muškaraca, od kojih jedan s ruskim državljanstvom, koji su regrutirali druge kriminalce pod krinkom zaštitarske tvrtke.





Racije u utorak su provedene u objektima koji pripadaju navodnim organizatorima napada, a policija je rekla da je kod njih pronašla bombe, oružje i streljivo.



Također su otkriveni uređaji za ometanje radijske komunikacije, planovi s detaljima pljački i uređaji za komunikaciju.



Računala i drugi elektronički uređaji također su zaplijenjeni, a u njima su, navodno, pronađeni 'dokazi kriminalne aktivnosti', priopćeno je iz SBU-a.





Objavljene fotografije pokazuju da su policajci također zaplijenili veliku količinu gotovine, uglavnom u novčanicama ukrajinske grivne i u američkim dolarima.

 

 Jutarnji

Istočna Bosna