25
Januar

Dogovorene nove preporuke za putovanja unutar EU

Published in Svijet

Članice Evropske unije dogovorile su se u utorak o koordiniranom pristupu koji će olakšati sigurno i slobodno kretanje unutar Unije tokom pandemije COVID-19, a nove preporuke počet će se primjenjivati 1. februara.

Ministri EU-a su se dogovorili da mjere protiv širenja zaraze trebaju biti primjenjivane uzimajući u obzir zdravstveni status pojedinca, a ne epidemiološku situaciju u regiji iz koje dolazi.

 

Izuzetak su “tamno crvene” oblasti, u kojima je visok nivo cirkulacije virusa.

 

To znači da će ključna odrednica za putovanje biti digitalni COVID certifikat putnika, odnosno potvrda da je vakcinisan, da ima negativan test ili da je preležao bolest.

 

Putnici koji imaju digitalni COVID certifikat ne bi trebali biti izlagani dodatnim ograničenjima slobodnog kretanja, prenosi Al Jazeera.

 

-To će znatno pojednostaviti pravila koja se primjenjuju i putnicima pružiti dodatnu jasnoću i predvidivost - navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

 

Evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides i komesar za pravdu Didier Reynders pozvali su članice da primijene zajednička pravila, istakavši da su jasnoća i predvidivost za građane EU-a ključni za sigurno putovanje.

 

-Bliska koordinacija na nivou EU-a je bila od suštinske važnosti, ne samo za funkcioniranje jedinstvenog tržišta, nego posebno da bi se osigurala jasnoća i sigurnost za ljude koji putuju unutar EU-a - navodi se u zajedničkom saopćenju komesara.

 

FENA

Istočna Bosna