22
Januar

“Ne dirajte nam Bosnu i Hercegovinu”

Published in Svijet

“Nije Vučić naredio ništa svome pijunu Dodiku, već je BH dijaspora pokazala svoje jedinstvo i snagu! Znači, uspjelo je! Ne dirajte nam Bosnu i Hercegovinu!!

 

Na ovome se ne smije stati!” Ove riječi zahvalnosti je našim ljudima uputio Amir Hotić, jedan od ključnih ljudi naše velike zajednice u St. Louisu, najveće izvan BiH.

 

“Dragi dobri ljudi, svi vi kojima je do Bosne i Hercegovine stalo, akcija koju je pokrenuo Muhamed, rodom iz Teslića, osmislio kako putem BOTA kontaktirati naše državne predstavnike u američkom Kongresu, tako da iz priloženog vidimo da je pismo došlo u prave ruke. Na peticiju naše dijaspore u SAD Senator Roy Blunt je odgovorio:

 

“Poštovani gospodine Hotich:

 

Hvala vam što ste odvojili vrijeme da podijelite svoja razmišljanja o nedavnim događajima u Bosni i Hercegovini.

 

Kao što znate, lider bosanskih Srba Milorad Dodik pokazao je svoju namjeru da povuče regiju Republike Srpske u BiH iz zajedničkih državnih institucija čime je direktno prekršen Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni. Kao odgovor na to, Bidenova administracija je uvela ekonomske sankcije Dodiku i Alternativnoj televiziji, medijskoj kući pod njegovom kontrolom.

 

Kao vođa diplomatskih napora ka Dejtonskom sporazumu, angažman SAD-a u Bosni i Hercegovini je od vitalnog značaja za podršku miru, vladavini prava i stabilnosti. Bošnjačka zajednica u St. Louisu, koja čini najveću bosansku populaciju izvan Evrope, svjedoči o ulozi naše države i SAD-a u zaštiti života civila i potrebi očuvanja mira. Cijenim što čujem vaše gledište o ovom važnom pitanju i imat ću vaše misli na umu dok pratim ovu situaciju.

 

Još jednom, hvala što ste me kontaktirali. Radujem se nastavku našeg razgovora na Facebooku i Twitteru i važnim pitanjima sa kojima se suočava Missouri i država. Takođe vas ohrabrujem da posjetite moju web stranicu kako biste saznali više o mom stavu po pitanju problema i da se prijavite za moj e-bilten.

 

Iskreni pozdrav,

 

Roy Blunt, senator Sjedinjenih Država !”

 

“Čestitamo svima vama što se dijelili na svojim FB zidovima poziv za uključivanje za ovu akciju, kako bi animirali naše predstavnike u Donjem i Gornjem (US Senat) domu američkog Kongresa. Naime, Senator Roy Blunt (R) je senator iz države Missouri. Ovim smo dokazali da pored prozivanja, priča ili već čega, mi svi koji živimo van naše matice, ta naša “dijaspora”, kako nas zovu, od USA i cijelom svijetu je u stanju dosta uraditi, kada se zajedno pokrenemo za naše pravedne ciljeve. Prije sedamnaest godina smo isto tako zajedničkim uspjeli da američki Kongres donese Rezoluciju o Srebrenici”.

 


“U Rezoluciji se navodi da Predstavnički dom Kongresa SAD smatra da su srpske snage u Bosni i Hercegovini, potpmognute vojnim režimom Slobodana Milosevica iz Srbije, od 1992. do 1995. sprovodile politiku agresije, etničkog čišćenja i počinile genocid i da “se osuđuju izjave koje negiraju ili dovode u pitanje da masakr u Sreberenici predstavlja genocid”, podsjeća Hotić na ovu važnu činjenicu iz Rezilucije i dodaje:

 

“Ne dirajte nam Bosnu i Hercegovinu”!

Last modified on subota, 22 Januar 2022 23:24

Istočna Bosna