16
Januar

Sud odlučio: Novak Đoković mora napustiti Australiju

Published in Svijet
Đoković će današnjom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta
 
Odlukom Federalnog suda poništena je viza najboljem teniseru svijeta i on neće moći nastupiti na Australian Openu, te mora napustiti zemlju.
 
 
Trojica saveznih sudaca na kraju su jednoglasno podržali odluku ministra imigracija Alexa Hawkea koji je svojom odlukom poništio prethodnu sudsku odluku iskoristivši svoju ovlast prema članku Zakona o migracija.
 
Najbolji teniser svijeta stigao je u Australiju na prvi Grand Slam sezone s medicinskim izuzećem od vakcinisanja. Prvo mu je odbijena viza pa ju je onda dobio nakon žalbe na sudu. Poslije toga mu je autralski ministar imigracije Alex Hawke otkazao vizu pa su dvije strane opet završile na sudu.
 
Đoković će današnjom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Ostat će i bez prilike osvojiti 21. Grand Slam u karijeri i tako pobjeći Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji također imaju po 20 titula. Đokovićevo mjesto u žrijebu zauzet će peti teniser svijeta Andrej Rubljev i u prvom kolu igrat će protiv Đokovićevog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.
 
 
Podsjetimo, ministar Hawke je odbio vizu Đokoviću, a u priopćenju je poručio da je odlučio iskoristiti svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da bi poništio vizu na temelju zdravlja i dobrog reda, kao i da je to bilo u javnom interesu.
 
Uslijedile su dodatne istrage australskih vlasti zbog nekih nelogičnosti u potvrdama koje je Đoković priložio uz vizu. Njemački Spiegel tako je otkrio da se datumi na priloženim potvrdama ne poklapaju, što je povećalo sumnju u njihovu istinitost. I sam Đokovićev tim je griješio pa je tako u vizi naveo da srpski teniser nije putovao 14 dana prije slijetanja u Australiju, što nije tačno.
 
Đoković je priznao da je snimao intervju s francuskim L'Equipom, iako je znao da je zaražen. Opovrgnuo je da se išao fotografirati i družiti s djecom znajući da je pozitivan, iako je po datumu jasno da je dan ranije mogao znati rezultate testa.
 

Istočna Bosna