Print this page
12
Januar

OŠTRA REAKCIJA STATE DEPARTMENTA: SAD zahtijevaju istragu izvještaja o veličanju ratnih zločinaca u Republici Srpskoj...

Published in Svijet

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje Dana RS-a na taj datum proglasio neustavnim, zbog poklapanja s pravoslavnim praznikom.

 

Sjedinjene Države pozvale su vlasti Bosne i Hercegovine da istraže izvještaje koji ukazuju na to da su se u Republici Srpskoj prošlog vikenda veličali ratni zločinci u incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradovima gdje je tokom rata protjerano nesrpsko stanovništvo.

 

“Pozivamo nadležna tijela da istraže ove incidente bez odgađanja i da pozovu odgovorne osobe na odgovornost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta, piše Reuters.

 

Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci obilježili 9. januar koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje Dana RS-a na taj datum proglasio neustavnim, zbog poklapanja s pravoslavnim praznikom. Naime, prema odluci Ustavnog suda obilježavanje praznika 9. januara je neustavno jer diskriminira druge religijske i etničke grupe.

 

“Sjedinjene Države su duboko zabrinute zbog izvještaja o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim na povratnike u entitetu Republika Srpska tokom vikenda”, kazao je glasnogovornik.

 

Proslava koja je održana u nedjelju je uključivala paradu naoružane policije kroz Banju Luku. Na videosnimkama objavljenim na društvenim mrežama vide se sudionici kako pjevaju pjesme slaveći rat, uključujući jedan na kojem se navode gradovi u kojima su nesrbi masakrirani i protjerani, piše Reuters.

 

Komemoraciji su prisustvovali kineski i ruski diplomati te dužnosnici iz susjedne Srbije.

 

Glasnogovornik Bijele kuće je u komentaru na njihovo prisustvo kazao da dok ruski i kineski predstavnici “smatraju prikladnim sudjelovati u destabilizirajućim ceremonijama”, Sjedinjene Države su u utorak Bosni i Hercegovini donirale 96.000 doza vakcina protiv COVID-19.

 

U ponedjeljak je i Evropska unija reagirala na ceremoniju održanu proteklog vikenda, kazavši kako vodstvo bh. Srba riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

 

Washington je prošle sedmice sankcionirao Dodika za “destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti i pokušaje razbijanja” Dejtonskog mirovnog sporazuma.